Heli haalt Nederlandse toeristen van Zwitserse berg: ‘We konden niet meer naar beneden’

update/videoIn het Zwitserse Stans zijn gisteravond bijna tweehonderd mensen, waaronder Nederlanders, na een defect aan een kabelbaan per helikopter van een berg gehaald. Volgens Karen Beijer, die met haar gezin vastzat op de berg, werd de operatie met enorme precisie uitgevoerd. 

,,Drie helikopters vlogen af en aan, en beneden stonden bussen en taxi's klaar om ons naar onze auto's te brengen. We kregen zelfs gratis kaartjes om nog eens naar boven te gaan.”

De evacuatie vond omstreeks 18.30 uur plaats nadat duidelijk was geworden dat de bezoekers van de Stanserhorn niet meer op andere wijze in het dal konden komen. Het veiligheidssysteem van de bergbaan voerde een noodstop uit vanwege een defect lager in een van de omkeerwielen. 

Karen Beijer uit Hoofddorp, die met man en twee kinderen op weg is naar hun vakantieadres in Italië, arriveerde vrijdag voor een overnachting in de buurt van de berg. ,,We hadden wat tijd over en bedachten dat het wel leuk was om even de berg op te gaan. We hebben een beetje rondgewandeld, en hoorden rond zevenen dat we niet meer naar beneden konden. Al snel kwamen de helikopters. Omdat we twee kinderen bij hadden mochten we met de tweede helikopter mee.”

Ten tijde van de storing zaten er ook nog 27 passagiers in twee open cabines. Zij konden via een noodoplossing in veiligheid worden gebracht. Naast de familie Beijer waren er nog bijna tweehonderd mensen die zich op de 1900 meter hoge top bevonden. Zij moesten door de lucht worden geëvacueerd.  ,,Er was ook een bruiloft aan de gang”, zegt de Hoofddorpse. ,,Die mensen zijn als laatste naar beneden gehaald.”

Omstreeks kwart voor tien ‘s avonds was iedereen van de berg af. Niemand is in gevaar geweest, benadrukte directeur Jürg Balsiger van de exploitant. De verwachting is dat het lager vandaag wordt gerepareerd en de baan weer opengaat.

Voor Beijer en haar familie kreeg het uitje dus een onverwachte wending. ,,Voor mij was het niet de eerste helikoptervlucht, maar voor mijn dochters wel. Dat hoorde je wel aan het gegil tijdens de vlucht, haha!” 

Een van de open gondels van de Stanserhorn Bahn.
Volledig scherm
Een van de open gondels van de Stanserhorn Bahn. © Shutterstock
De reddingsoperatie op de berg
Volledig scherm
De reddingsoperatie op de berg © Karen Beijer
De reddingsoperatie op de berg
Volledig scherm
De reddingsoperatie op de berg © Karen Beijer
 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.