Volledig scherm
Malé © Alamy Stock Photo

Help! Droomeiland barst uit zijn voegen

De Malediven staan voor wuivende palmen, hagelwitte stranden en een diepblauwe zee. Maar de hoofdstad Malé barst volledig uit zijn voegen. Bouwers kunnen geen kant meer op. Tijd voor een atol met wolkenkrabbers.

Volledig scherm
De Malediven zoals iedereen denkt dat het land eruit ziet

Vanuit de lucht lijkt Malé op een soort miniatuur-Manhattan in de enorme Indische Oceaan. Meer en meer Maldiviërs trekken naar de hoofdstad. Het inwoneraantal is in tien jaar tijd met 52 procent toegenomen. Er leven ruim 160.000 mensen samengeperst op nog geen twee vierkante kilometer, minder dan twee meter boven de zeespiegel.

,,Er valt nauwelijks te leven. Zo druk is het'', zegt voetballer Jamal Dibi, die enkele maanden in Malé speelde bij New Radiant S.C. ,,Mijn vrouw en ik besloten destijds dat ik er alleen heen zou gaan en dat is achteraf een goede beslissing geweest. Overal brommers, dag en nacht chaos, uitlaatgassen."

De huren zijn exorbitant. Soms leven wel 40 mensen in een flatje van 24 vierkante meter. De stad zit geregeld zonder drinkwater. Van alle geproduceerde vuilnis is een apart eiland ontstaan.

Hoogbouw

Zolang mensen naar Malé blijven trekken, gaat de stad de lucht in. Begin jaren negentig waren de hoogste gebouwen twee verdiepingen hoog, nu is dat 25 verdiepingen. Met stoepen ervoor die vaak minder dan een meter breed zijn.

Bij gebrek aan bewegingsruimte bracht Dibi het grootste deel van zijn tijd door op het trainingsveld en in het stadion. ,,Maar daar trainden en speelden alle acht clubs uit de competitie. Dus ook op het veld was het altijd druk. Bovendien bleef er met al die voetballers weinig over van de grasmat, dus zelfs daar was nauwelijks groen te bekennen.''

Ongeschikt

De drukte in Malé staat symbool voor tal van andere steden op de wereld. Jaarlijks komen er 83 miljoen mensen bij op aarde en dat legt een grote druk op het beschikbare land. De Verenigde Naties waarschuwde deze week dat de groeiende wereldbevolking zich meer en meer zal concentreren in overbevolkte steden, vooral langs de kust. Want grote stukken land op aarde zijn nodig voor de landbouw of zijn ongeschikt om te wonen vanwege het klimaat.

Met dat klimaat zit het op de Malediven wel goed. ,,Beetje benauwd soms, maar prima uit te houden'', zegt Dibi. Hij pakte met zijn club de kampioenstitel. ,,Het was een prachtige ervaring. Maar mij krijg je nooit meer in zo’n drukke stad.''

Quote

Er valt nauwelijks te leven. Zo druk is het.

Voetballer Jamal Dibi