Wrakstukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne.
Volledig scherm
Wrakstukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. © anp

Herinneringspenning voor hulpverleners MH17

Alle hulpverleners die hebben geholpen bij het bergen en identificeren van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne en het verzamelen van hun bezittingen, krijgen als eerbetoon een herinneringspenning van Nederland. Dat kondigde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag aan in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de ramp met vlucht MH17.

De penning is niet alleen bestemd voor Nederlandse forensisch experts en anderen die in Oekraïne of in Nederland betrokken zijn geweest bij de nasleep van de ramp. Maar ook de Oekraïense hulpverleners die direct in het rampgebied stoffelijke resten en spullen hebben geborgen, krijgen er een. 'Ze hebben belangrijk werk gedaan en daar past een eerbetoon bij', aldus Opstelten.

Het is volgens hem geen goedmakertje voor de kritiek die het kabinet in de eerste dagen na de ramp uitte op lokale reddingswerkers. Zo sprak premier Mark Rutte openlijk zijn afkeer uit voor de manier waarop mensen tussen de brokstukken liepen te 'rotzooien' met de persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers. Achteraf bleek dat anders te liggen en erkende het kabinet dat de reddingswerkers op een correcte manier zijn omgegaan met de spullen en de stoffelijke resten.

'Het kabinet had grote zorgen, er waren beelden van. Dan mag je ook razend zijn. Maar dat neemt niet weg dat de mensen goed werk hebben gedaan', zei Opstelten na afloop van het Kameroverleg.

  1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
    Wereldwijd demonstraties

    Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

    Over de hele wereld demonstreren mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op voor ‘één van de grootste demonstraties ooit’.