Volledig scherm
Een vrijwilliger ruimt plastic op in het bekende Japanse Nara Park. © AP

Herten in Japans park sterven na het eten van plastic tasjes en verpakkingen

In een hertenkamp in het westen van Japan zijn de afgelopen tijd negen herten gestorven, nadat ze plastic zakken hadden ingeslikt. De dieren stierven aan ondervoeding, omdat ze door de verstopping die het plastic veroorzaakt niet meer kunnen eten en verzwakken. Parkbeheerders luiden de noodklok en vragen bezoekers de dieren alleen nog toegestane snacks te voeren.

Volledig scherm
Een Japanse vrouw voert een hert in het Nara Park. © Shutterstock

Het populaire Nara Park, in de oude hoofdstad van Japan, huisvest meer dan 1000 herten en toeristen mogen die voeren met speciale suikervrije koeken. De winkeltjes rond het stadspark verkopen die onverpakt, maar de parkgangers stoppen ze zelf in plastic tasjes. Ook krijgen de herten andere lekkernijen toegestopt, waarvan de verpakkingen op de grond belanden.

Dat heeft dodelijke gevolgen voor de dieren, die van nature gras en eikels als hoofdvoedsel hebben maar ook buiten het park op zoek gaan naar eten. ,,De herten denken waarschijnlijk dat de snacks en de plastic verpakkingen waar het in zit beide voedsel zijn,” zegt een woordvoerder van het park. Het groeiend aantal toeristen - 16 miljoen in 2017 - is daar volgens hem debet aan.

Volgens de beheerder van het park hadden negen van de veertien herten, die sinds maart zijn gestorven, plastic in hun maag. In een van de gestorven dieren werd een bal van 4,3 kilo samengeklonterd plastic gevonden. De kunststof massa bestond vooral uit snackverpakkingen en tasjes. De dierenarts zegt eveneens dat de herten het plastic associëren met voedsel en het daarom naar binnen werken.

Botten voelbaar

Volledig scherm
De speciale suikervrije koeken worden zonder verpakking verkocht. © Shutterstock

Rie Maruko, die als veearts verbonden is aan het hertenreservaat, zegt dat de omgekomen dieren door de verstoppingen niet meer konden eten en verzwakten. ,,De dode herten waren zo mager dat ik hun botten kon voelen’’, zegt Maruko. De dierendokter roept bezoekers op de herten niets anders te voeren dan de koeken (shika senbei) die in het park worden verkocht. 

De autoriteiten van de Nara-prefectuur zijn een onderzoek gestart naar de situatie in het park en waarschuwen de bezoekers, door middel van borden, alleen het aangewezen voedsel te voeren. Herten worden binnen de oorspronkelijke religie van Japan, het shintoïsme, gezien als boodschapper van de goden. Vrijwilligers ruimen nu regelmatig het park op om de dieren te beschermen.

Volledig scherm
De herten eten gewoonlijk gras, maar slaan een snack niet af. © Shutterstock