Volledig scherm
Een luchtfoto uit het onderzoek toont het verbleekte koraal © epa

Het gaat veel slechter met Great Barrier Reef dan gedacht

Het gaat nog veel slechter met het Great Barrier Reef dan gedacht werd. Uit onderzoek blijkt dat slechts 4 van de 520 onderzochte riffen onaangetast zijn en dat betekent dat 95 procent door klimaatverandering aangetast is.

Quote

Dit gaat het Great Barrier Reef voor altijd veranderen

Terry Hughes, koraal-expert
Volledig scherm
Een luchtfoto uit het onderzoek laat verbleekt koraal zien © epa

Professor Terry Hughes, koraal-expert bij de James Cook University in Townsville en leider van het onderzoek, noemt de situatie tegenover ABC News 'kritiek'. ,,Dit gaat het Great Barrier Reef voor altijd veranderen", zei Hughes. Tot nu toe is alleen het noordelijke deel van het enorme koraalrif onderzocht. Uit het zuidelijke deel verwachten de onderzoekers dezelfde resultaten.

Hittestress
De verschillende kleuren van het koraal worden veroorzaakt door kleine algen. Die zijn van groot belang voor het welzijn en voortbestaan van de riffen. Bij een te hoge zeetemperatuur, zoals nu het geval is door klimaatverandering, worden de algen afgestoten door het koraal. Dit zorgt voor de bleekheid en het kleurverlies. Als het water nadat dit gebeurd is niet afkoelt, sterft het koraal ook. Dit wordt 'hittestress' genoemd.

Het gaat om de derde grote koraalbleking sinds 1998. Wetenschappers hebben geen bewijs gevonden van dit fenomeen voor het eind van de 20ste eeuw.  

Wetenschappers als Terry Hughes maken zich dan ook grote zorgen over de verbleking.

Reef 2050
De Australische regering stelde dit jaar The Reef 2050 Long-Term Sustainability Plan op, een plan waarin zij het beheer en behoud van de gezondheid van het rif wil bewerkstelligen. Wetenschappers hebben dit plan al als niet daadkrachtig genoeg bestempeld. Hughes hierover: ,,Ik ben heel boos dat de overheid niet naar ons luisteren en niet naar het bewijs kijkt dat hen al sinds 1998 leveren."

Eerder werden de kosten van het herstel van het Great Barrier Reef op zo'n 650 miljoen euro geschat.

Een jaar geleden haalden natuurbeschermers nog opgelucht adem toen bleek dat hun Reef niet op de Unesco-lijst van bedreigd werelderfgoed kwam.

Volledig scherm
© Google Mpas
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement