Volledig scherm
De Arc Majeur moest eigenlijk in Frankrijk komen, maar daar lag een lokale politicus dwars. © rv

Het grootste standbeeld van Europa staat straks in België

Twee keer zo groot als het Jezusbeeld in Rio de Janeiro en zelfs groter dan het Vrijheidsbeeld in New York zonder voetstuk. Vanaf oktober komt het grootste standbeeld van Europa naar ons toe. En wel in België. 

Bij het plaatsje Lavaux-Sainte-Anne, langs de E411 die Namen met Luxemburg verbindt, komt het werk Arc Majeur van Bernar Venet te staan. Het sculptuur heeft een hoogte van 60 meter. Volgens de woordvoerder van de Franse beeldhouwer Bernar Venet wordt de Arc Majeur het grootste openbare standbeeld op het Europese continent. Het werk is ontworpen om langs een snelweg te liggen en is opgebouwd uit twee halve bogen aan weerskanten van de weg.

Eigenlijk was het de Franse regering die het beeld in 1984 onder president François Mitterrand had besteld. Bedoeling was dat de Arc Majeur in de buurt van Auxerre zou komen te staan, maar een lokale politicus ging op de rem staan. Ook een tweede poging om het werk een plekje te geven in Frankrijk strandde, toen de uitbater van de snelweg voorstelde om de boog rood te schilderen. Maar dat weigerde de kunstenaar. 

Het kunstwerk zou zo'n 2,5 miljoen euro kosten en wordt grotendeels betaald door een internationale engineering- en servicesbedrijf, dat het beeld aan België schenkt. 

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
  2. Bezoeker dierentuin Soedan luidt noodklok over uitgemergelde leeuwen: ‘Extreem ondervoed’

    Bezoeker dierentuin Soedan luidt noodklok over uitgemer­gel­de leeuwen: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.