Het is officieel: Amerika stapt uit klimaatakkoord Parijs

VIDEOPresident Donald Trump haalt de Verenigde Staten definitief uit het klimaatakkoord van Parijs. Volgens Trump is het akkoord 'een slechte deal' voor de Amerikaanse burgers en 'niet eerlijk' voor Amerika. Ook zou het miljoenen banen gaan kosten. Trump zegt vier jaar de tijd te zullen nemen om zich terug te trekken.

Volledig scherm
Donald Trump © ANP

Trump zegt dat het akkoord de Amerikaanse bevolking op kosten zal jagen. Verder wil hij naar eigen zeggen zijn belofte houden om de belangen van het Amerikaanse volk en de Amerikaans arbeider op de eerste plaats te zetten. Volgens Trump is het 'niet eerlijk' om het klimaatakkoord te volgen als landen als China en India gewoon door mogen gaan met het bouwen van kolencentrales.

Nadelen

Trump somde in zijn verklaring een lange reeks nadelen op van het verdrag voor zijn land. De veranderingen die de landen moeten invoeren gaan in de VS volgens hem gepaard met het verlies van miljoenen banen in bijvoorbeeld de automobielindustrie en energiesector. Het verdrag kost Amerika een fortuin en dat wil Trump zijn volk, de arbeiders en de belastingbetalers, niet aandoen. ,,Dit verdrag is niet bedoeld voor verbetering van het klimaat maar om landen te laten profiteren van de VS,'' aldus Trump.


Trump stelt verder dat Amerika wel degelijk milieuvriendelijk bezig is en 'het schoonste milieu' heeft. Hij wil naar eigen zeggen gaan onderhandelen over een beter akkoord. Italië, Frankrijk en Duitsland hebben in een gezamenlijke verklaring de suggestie van Trump al afgewezen dat er opnieuw over het verdrag onderhandeld kan worden.

Quote

Dit verdrag is niet bedoeld voor verbete­ring van het klimaat maar om landen te laten profiteren van de VS

Donald Trump

Klimaatverandering
Tijdens zijn campagne heeft Trump meerdere keren gezegd dat hij niet gelooft in klimaatverandering. In januari heeft hij het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) bevolen om hun pagina over klimaatverandering offline te halen.

De voormalige president Barack Obama stelt in een reactie dat Trump de toekomst verwerpt met zijn besluit om uit het akkoord te stappen. Hij heeft echter het vertrouwen dat individuele Amerikaanse staten, steden en bedrijven wel hun verantwoordelijkheid zullen nemen. 

Bondskanselier Angela Merkel is teleurgesteld in het besluit van Donald Trump. ,,Ik betreur de beslissing van de Amerikaanse president. Verder is alle kracht voor het wereldwijde klimaatbeleid dat onze planeet behoudt." 

Historisch
De voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani zegt dat afspraken afspraken zijn. ,,Het klimaatakkoord moet worden gerespecteerd. Degenen die aan de zijlijn blijven missen een historische kans voor burgers, de planeet en de economie." Volgens Tajani zal de EU onverminderd doorgaan met het akkoord.

Minister-president Mark Rutte betreurt de beslissing van president Trump. ,,De aanpak van klimaatverandering is niet alleen hard nodig, het biedt wereldwijd economische kansen. Het gaat om de economische sectoren van de toekomst. Zonder deelname van de VS wordt het moeilijker om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen, maar de rest van de wereld blijft pal achter het akkoord staan. Dat verandert niet. Ook Nederland zal zich volledig voor het klimaatakkoord blijven inzetten.''

Quote

Nederland zal zich volledig voor het klimaatak­koord blijven inzetten

Mark Rutte

Treurig
Eurocommissaris Klimaat en Energie Miguel Arias Cañete spreekt van 'een treurige dag voor de wereld' omdat Amerika er voor kiest 'om de strijd tegen klimaatverandering de rug toe te keren'. Vertegenwoordigers van de chemische industrie in Europa laten in een reactie weten achter het akkoord van Parijs te zullen blijven staan.

Ook Elon Musk, baas van de bouwer van elektrische auto's Tesla, is teleurgesteld in de stap van Donald Trump en wil niet meer als adviseur van de president optreden. ,,Parijs verlaten is niet goed voor Amerika en voor de wereld.'' Musk was een van de grote ondernemers die Trump van economisch advies voorzagen.

Milieuorganisaties reageerden eerder al bezorgd op het nieuws. En Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat het jaren zal duren voordat de Amerikanen onder de verplichtingen van het akkoord uit kunnen.

Het besluit van president Trump om uit het klimaatakkoord te stappen, is volgens milieudeskundigen niet alleen maar slecht nieuws voor het klimaat omdat andere grote landen hierdoor misschien juist wel een stap harder gaan lopen. Dat is ook de verwachting van milieuorganisatie Greenpeace.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”