Volledig scherm
Een kaart van National Weather Service toont de risicogebieden van de Verenigde Staten. © National Weather Service.

Het tornadoseizoen is nog lang niet voorbij

Met de verwoestende tornado die maandag over Moore, een voorstad van Oklahoma City raasde (dodental tot nu toe: 91), is het voorlopig nog niet voorbij met het noodweer. De centrale staten van de Verenigde Staten zetten zich schrap voor gewelddadige onweersbuien, zware hagelval, regenbuien en nog meer tornado's.

De Amerikaanse National Weather Service (NWS) voorziet meer noodweer de komende dagen. Dinsdag worden er hagelbuien, zware windstoten en tornado's verwacht in het noorden van de staat Texas. Ook het valleigebied van de staat Mississippi, het noordwesten van Arkansas, het zuidoosten van Kansas, het zuiden van Missouri en de regio Ark-La-Tex worden bedreigd door noodweer.

De NWS waarschuwt dat het zware noodweer naast grootschalige verwoestingen ook overstromingen kan veroorzaken. 'Het gebied dat ons de grootste zorgen baart, loopt van centraal-Missouri naar het noorden van Texas. Grote hagelbuien en windhozen vormen de primaire bedreiging, maar sterk geïsoleerde tornado's zijn ook mogelijk', waarschuwde het weerbureau zondag op haar website.

De voorspelling voor komende dagen is dat 'de zeer vochtige atmosfeer zal zorgen voor meer onstabiel weer'.

Tornadoseizoen
De verwoestende tornado die maandag over Moore, nabij Oklahoma City raasde, valt midden in het zogenaamde tornadoseizoen, dat van april tot begin juni loopt.

Gemiddeld komen er in de Verenigde Staten zo'n 1200 tornado's per jaar voor, en dan met name in de staten Texas, Iowa, Nebraska en het westen van Missourri - een gebied dat in Amerika ook wel de 'Tornado Alley' wordt genoemd. De kale vlaktes geven alle ruimte aan koele lucht vanuit het noorden die in botsing komt met warme lucht vanuit de Golf van Mexico.

De tot dusverre tien dodelijkste tornado's in de Verenigde Staten sinds 1900:

- 695 doden. 18 maart 1925 in Missouri, Illinois en Indiana.

- 216 doden. 5 april 1936 in Tupelo, Mississippi.

- 203 doden. 6 april 1936 in Gainesville, Georgia.

- 181 doden. 9 april 1947 in Woodward, Oklahoma.

- 158 doden. 22 mei 2011 in Joplin, Missouri.

- 143 doden. 24 april 1908 in Amite, Louisiana, en Purvis, Mississippi.

- 116 doden. 8 juni 1953 in Flint, Michigan.

- 114 doden. 11 mei 1953 in Waco, Texas.

- 114 doden. 18 mei 1902 in Goliad, Texas.

- 103 doden. 23 maart in Omaha, Nebraska.