Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Het vertrek van Donald Trump, realistisch of niet?

AfzettingsprocedureHet woord impeachment, het afzetten van president Trump, zingt rond in Washington. Zijn vertrek is niet langer slechts een fantasie van Democraten. Maar een realistisch scenario is het daarmee nog niet.

Quote

Het lijkt erop dat Trump het onderzoek probeerde te belemmeren. Hij gebruikte zijn macht om dat te doen

David Gergen

Als de beschrijving van een memo over een gesprek tussen Donald Trump en toenmalig FBI-baas James Comey correct is, is een afzettingsprocedure gerechtvaardigd, beaamt Justin Amash, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, tegenover journalisten. Daarmee is gefilosofeer over impeachment ook doorgedrongen tot Trumps eigen partij.

De chaospresident zou een belangrijke grens kunnen hebben overschreden door Comey te zeggen dat hij hoopt dat de FBI een onderzoek naar een van zijn mensen kan 'laten gaan'.

David Gergen, oud-adviseur van vier presidenten, onder wie twee die met afzettingsprocedures te maken kregen, oordeelt op CNN dat Trump zich daarmee in 'impeachmentgebied' heeft begeven. ,,Het lijkt erop dat hij het onderzoek probeerde te belemmeren. Hij gebruikt zijn macht om dat te doen. Toen James Comey daar niet in meeging, ontsloeg hij hem." Dat kan opgevat worden als obstructie van rechtsgang, wat de voornaamste reden was voor zulke procedures aan het adres van Nixon en Clinton.

 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.