Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Het vertrek van Donald Trump, realistisch of niet?

AfzettingsprocedureHet woord impeachment, het afzetten van president Trump, zingt rond in Washington. Zijn vertrek is niet langer slechts een fantasie van Democraten. Maar een realistisch scenario is het daarmee nog niet.

Quote

Het lijkt erop dat Trump het onderzoek probeerde te belemmeren. Hij gebruikte zijn macht om dat te doen

David Gergen

Als de beschrijving van een memo over een gesprek tussen Donald Trump en toenmalig FBI-baas James Comey correct is, is een afzettingsprocedure gerechtvaardigd, beaamt Justin Amash, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, tegenover journalisten. Daarmee is gefilosofeer over impeachment ook doorgedrongen tot Trumps eigen partij.

De chaospresident zou een belangrijke grens kunnen hebben overschreden door Comey te zeggen dat hij hoopt dat de FBI een onderzoek naar een van zijn mensen kan 'laten gaan'.

David Gergen, oud-adviseur van vier presidenten, onder wie twee die met afzettingsprocedures te maken kregen, oordeelt op CNN dat Trump zich daarmee in 'impeachmentgebied' heeft begeven. ,,Het lijkt erop dat hij het onderzoek probeerde te belemmeren. Hij gebruikt zijn macht om dat te doen. Toen James Comey daar niet in meeging, ontsloeg hij hem." Dat kan opgevat worden als obstructie van rechtsgang, wat de voornaamste reden was voor zulke procedures aan het adres van Nixon en Clinton.