Volledig scherm
© AD

'Het voelt alsof God die dag even de andere kant op keek'

De wieken van de molen bij Oud Ade staan in de rouwstand. Rijen vlaggen hangen halfstok. Groepjes inwoners van Rijpwetering, Oud Ade en Leimuiden staan met verslagen gezichten bij elkaar. Het is niet te bevatten, dat vier jonge mensen, zo intens betrokken bij de kleine dorpsgemeenschappen waar ze zijn geboren en getogen, zijn omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne.

196 Nederlanders verloren donderdag 17 juli 2014 het leven bij de vliegramp in Oekraïne. Dat zijn 196 levensverhalen die het verdienen verteld te worden. Dat nemen wij ons voor. De foto's van de slachtoffers worden alleen geplaatst na toestemming van de directe familie.

Volledig scherm
© getty

'Iedereen is er kapot van,' mompelt een man die zich snel uit de voeten maakt. Want woorden, die zijn er niet voor de verschrikking die de families Heemskerk, Van der Poel, Van der Sar en Van Duijn hebben getroffen. Bij de kerk in Oud Ade wordt een condoleanceregister neergelegd. Het is moeilijk om nu je geloof niet te verliezen, vindt een dorpsbewoonster. 'Het voelt alsof God donderdagmiddag even de andere kant op heeft gekeken.'

Erik van der Poel en Truike Heemskerk waren actieve en gewaardeerde mensen bij omnivereniging Roac; Gijsbert van Duijn en Inge van der Sar waren zeer verknocht aan voetbalvereniging Kickers '69 en Tennisvereniging Leimuiden.

Voorzitter Ed Fallaux van Tennisvereniging Leimuiden: 'Het hele dorp is met zijn hart bij deze twee sociaal zeer bewogen mensen. Wij kunnen het niet bevatten dat ze niet meer in ons midden zijn.'

Lees meer levensverhalen van de 196 Nederlanders via onze interactieve kaart. Lees alles over rampvlucht MH17 in ons dossier.