Volledig scherm
De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans te gast bij Pauw. Hij vertelde er in oktober 2014 dat een van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is teruggevonden met een zuurstofmasker. © Screenshot Pauw

Het zuurstofmasker waar Frans Timmermans over sprak

Het zuurstofmasker dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in oktober 2014 op televisie verleidde tot de uitspraak dat de inzittenden van vlucht MH17 zich tijdens de crash realiseerden wat er gebeurde, is dinsdag opnieuw opgedoken. Dat gebeurde tijdens de presentatie van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de crash van de Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Volledig scherm
Het zuurstofmasker dat werd aangetroffen op een van de passagiers van vlucht MH17. © Onderzoeksraad voor Veiligheid

Een foto van het zuurstofmasker wordt getoond op pagina 104 van het 279 pagina's tellende rapport van de OVV. 'Zuurstofmasker aangetroffen op passagier', zo luidt het feitelijke onderschrift bij het voorheen spraakmakende voorwerp.

Australische passagier
In oktober 2014 zei Timmermans in het tv-programma van Jeroen Pauw (zie fragment onderaan), dat het kapje was aangetroffen op een Australische passagier. De slachtoffers van de ramp met de MH17 moesten zich wel gerealiseerd hebben dat het toestel was geraakt door een raketinslag, aldus redeneerde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken.

De opmerking van Timmermans viel in het verkeerde keelgat van Twitteraars en ook de nabestaanden van MH17-slachtoffers. 'Nee, wij (nabestaanden van drie omgekomen familieleden) hebben niet eerder iets gehoord over een zuurstofmasker', twitterde een van hen.

Excuses
Timmermans zag zich genoodzaakt tot het maken van excuses: ,,Ik had het niet moeten zeggen". Hij betreurde het dat nabestaanden van de ramp door zijn toedoen werden geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.

Het was een smetje op het blazoen van de man die daarvoor werd geprezen om zijn toespraak bij de VN en in november eurocommissaris van de EU werd.

Aangetroffen zuurstofmasker
De OVV meldt in het rapport naar de oorzaken van de crash van vlucht MH17 dat, toen het toestel van Malaysia Airlines in de lucht uiteenviel, de zuurstofmaskers voor de passagiers naar beneden kwamen. Deze zijn waarschijnlijk niet gebruikt.

Tijdens het identificatieproces van de slachtoffers in Nederland werd bij één passagier het betreffende zuurstofmasker aangetroffen. Het masker was door de crash echter niet meer geschikt voor nadere analyse. Het afnemen van vijf monsters mislukte. ,,Het gebrek aan DNA-materiaal kan worden verklaard doordat het masker gedurende langere tijd buiten aan een hoge temperatuur is blootgesteld." Ook bruikbare vingerafdrukken ontbraken hierdoor.

Zo kan ook na dinsdag voor nabestaanden geen volledig bevredigend antwoord worden gegeven op de vraag of inzittenden van MH17 bewust hebben meegemaakt wat er zich op 17 juli 2014 afspeelde, al is het voor enkele seconden. ,,Het blijft onduidelijk of de persoon het masker in een reflex zelf heeft opgedaan of dat het na het overlijden was gedaan door iemand op de grond", schrijft de OVV.