Een Libanese soldaat loopt langs brandende banden in Sidon
Volledig scherm
Een Libanese soldaat loopt langs brandende banden in Sidon © REUTERS

'Hezbollah sleurt Libanon in burgeroorlog Syrië'

De Libanese beweging Hezbollah dreigt Libanon mee te sleuren in de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de soennitische Libanese premier Saad Hariri zaterdagavond gezegd.

Donderdag werd in een wijk in het zuiden van Beiroet een bomaanslag gepleegd. De wijk is een bolwerk van Hezbollah en veel mensen zagen de aanslag dan ook als een vergelding voor de steun die Hezbollah aan het regime van de Syrische president Bashar Assad geeft.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei donderdag dat de aanslag het werk was van soennitische extremisten. Als de bomaanslag daadwerkelijk verband houdt met de steun van Hezbollah aan Syrië, dan is hij naar eigen zeggen bereid het aantal Hezbollah-strijders in Syrië te verdubbelen.

Dit soort uitspraken 'sleuren Libanon verder in het Syrische vuur en het is betreurenswaardig om op deze manier bloed van de Libanezen te verspillen', schreef Hariri op Twitter.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 3. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”