Volledig scherm
Hillary Clinton beschuldigt de Russen van het beïnvloeden van de verkiezingen door cyberaanvallen. © AP

Hillary Clinton wijt verlies aan FBI-chef en Rusland

Twee zaken hebben volgens Hillary Clinton geleid tot haar verlies van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het optreden van FBI-chef James Comey die kort voor de verkiezingen bekendmaakte dat opnieuw e-mails van Hillary Clinton werden onderzocht en de 'cyberaanval op ons land' in opdracht van de Russische president Vladimir Poetin.

Dat zei Clinton gisteravond tegen donateurs van haar campagne tijdens een bijeenkomst in New York,  meldde The New York Times. Over de brief van Comey had ze zich enkele dagen na de verkiezingen al eens kritisch getoond. Ze zei letterlijk dat kiezers in 'swing-states': ,,In de laatste dagen is besloten met mij te breken vanwege de brief van FBI-chef Comey.''

Clinton had tot nog toe in het openbaar gezwegen over de vermeende Russische betrokkenheid.

Inmenging
Volgens de Democrate komt de Russische inmenging voort uit 'persoonlijke wrok' die president Poetin tegen haar zou koesteren sinds ze in 2011 had gezegd dat de Russische parlementsverkiezingen doorgestoken kaart waren. ,,Dit is niet alleen een aanval op mij'', aldus Clinton. ,,Dit draait om de integriteit van onze democratie en de veiligheid van onze natie.''

Zowel de e-mailaccounts van een deel van de Democratische partijtop als die van Clintons campagnechef John Podesta werden in de aanloop naar de verkiezingen gehackt. Volgens de CIA en een beveiligingsbedrijf, die door de Democraten werden ingehuurd, zijn de cyberaanvallen vanuit Rusland gepleegd. Zo kregen de Russen vrij spel.

Quote

Dit is niet alleen een aanval op mij. Dit draait om de integri­teit van onze democratie en de veiligheid van onze natie.

Hillary Clinton