Historisch scheepswrak bij Niagarawatervallen beweegt voor het eerst in 101 jaar

Het scheepswrak dat in augustus 1918 in de Niagararivier strandde op 600 meter van de rand van de Horseshoe, de grootste van de Niagarawatervallen, heeft bewogen. Dat is bijzonder, omdat dat in 101 jaar tijd nooit is gebeurd.

De hevige regenval en stormwinden hebben ervoor gezorgd dat het historische wrak zo’n vijftien meter dichter bij de rand van de Horseshoe-waterval is geschoven. Het schip zou ook zijn gekanteld door de sterke stroming, het tolde rond en is weer vastgelopen. Voor hoelang valt niet te voorspellen.

Het gaat om een historisch rivierbaggerbootje. Op 6 augustus 1918 brak het schip tijdens een baggeroperatie los van de sleepboot die het weer naar de kade zou brengen. Het dreef af richting de rand van de watervallen, met twee mannen aan boord: Gustave Lofberg en Frank Harris. Ze handelden meteen en zetten de dubbele bodem open om de bagger te dumpen, waardoor hun snelheid afnam. Het schip liep toen vast op de klippen in het water, waar het tot afgelopen donderdag al meer dan 101 jaar onwrikbaar bleef liggen. Het wrak kon nooit gerecupereerd worden en is inmiddels in zwaar verval.

De twee opvarenden werden uiteindelijk de volgende dag gered, 17 uur nadat ze gestrand waren. Volgens de legende kregen Lofberg en Harris het zo benauwd dat hun haar die nacht sneeuwwit was geworden.

Volledig scherm
Het wrak bij de Horsheshoe-waterval. © Shutterstock
  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.