Historische lancering succesvol verlopen: Crew Dragon raast richting ISS
NASA-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley zijn zaterdag vertrokken vanaf Cape Canaveral in Florida met de Crew Dragon van SpaceX. De historische lancering verliep zonder problemen en het duo raast nu met 27.000 kilometer per uur richting ruimtestation ISS. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte brengt.
Iets voor half tien zaterdagavond (Nederlandse tijd) werd de Crew Dragon gelanceerd vanaf het legendarische platform 39A op lanceerbasis Cape Canaveral in Florida. Met behulp van een Falcon 9 raket werden astronauten Bob Behnken en Doug Hurley richting het International Space Station (ISS) geschoten.
Lange tijd was het onzeker of de lancering door zou gaan vanwege de slechte weersomstandigheden. Uiteindelijk bleken deze goed genoeg om de historische vlucht door te laten gaan.
Vlekkeloos
De lancering verliep vlekkeloos. De eerste trap van de raket, die ervoor zorgde dat de capsule loskwam van de grond, landde ongeveer tien minuten na de lancering veilig en gecontroleerd op een speciaal schip op de Atlantische Oceaan. Het schip, Ofcourse I Still Love You genaamd, brengt de draagraket naar de wal voor hergebruik.
Het is voor het eerst sinds 2011 dat er mensen de ruimte in worden geschoten vanaf Amerikaanse bodem. Crew Dragon heeft het ISS ruimtestation als bestemming, een vlucht van 19 uur. Daar zullen Behnken en Hurley ongeveer 110 dagen blijven. Een officiële einddatum is er niet, maar is afhankelijk van de voortgang van de testmissie en de hoeveelheid informatie die verzameld wordt.
De ruimtereis heeft nog een primeur. Het is voor het eerst dat mensen door een commercieel bedrijf, SpaceX is van Tesla-baas Elon Musk, in de ruimte worden gebracht. Hij reageerde emotioneel op de succesvolle lancering. ,,Ik ben behoorlijk overmand door emoties op deze dag. Het is eerlijk gezegd lastig om te praten’’, aldus Musk die zijn gedachten naar eigen zeggen nog op orde moet brengen. ,,Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het nu echt is gebeurd.’’
Bemanning aan boord
De Crew Dragon is gebouwd door SpaceX zelf. Hoewel het de eerste keer is dat deze capsule richting het ISS gaat, doet de Dragon (ook Dragon 1 of Cargo Dragon genoemd) dit al ruim acht jaar. Echter, al die tijd werd de capsule slechts beladen met materieel. Vandaag is de eerste keer dat er bemanning aan boord is. Daarmee werd de Dragon omgedoopt tot Crew Dragon.
Wie het interieur van de capsule bekijkt, ziet duidelijk een andere uitstraling dan in de voorganger van de Crew Dragon: de Spaceshuttle. Het interieur is klinisch en touchscreens staan centraal in de besturing. Een duidelijk teken van een nieuw tijdperk binnen de ruimtevaart dat ingaat.
Kostenbesparing
In dat nieuwe tijdperk lijkt ook kostenbesparing centraal te staan. Zo werd de Crew Dragon gelanceerd met behulp van een Falcon 9 raket die zich na enkele minuten gefaseerd loskoppelt van de capsule. Het grootste en duurste deel van de raket is herbruikbaar en daardoor goedkoper dan de raketten die vroeger werden gebruikt.
Daarnaast is ook de samenwerking van NASA met een commerciële partij als SpaceX een manier om kosten te besparen. Het uitvoeren van deze vlucht is een mijlpaal in een jarenlang proces waarin NASA de ruimtevaart voor het eerst openstelt voor commerciële partijen. Zowel het bedrijf van Elon Musk als luchtvaartgigant Boeing produceerde een ruimtevoertuig. Dergelijke samenwerkingen zijn goedkoper dan ruimtevaartprogramma’s die volledig door de Amerikaanse overheid gefinancierd moeten worden.
President Donald Trump en vice-president Mike Pence waren bij de lancering aanwezig. Daarmee is Trump pas de derde zittende president die een lancering bijwoont. Ook waren er ondanks corona duizenden mensen in de buurt en op de stranden van Florida om de ruimtevaarders langs te zien komen.
In januari dit jaar liet SpaceX een raket exploderen, om aan te tonen dat de ontsnappingscapsule veilig was. Bekijk de beelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMRuimtereis
‘Star Wars’-raket Falcon 9 is weer perfect voorbeeld van eigenzinnigheid Musk
Negen jaar geleden landde de laatste spaceshuttle. Sindsdien moest Amerika peperdure kaartjes kopen bij aartsrivaal Rusland om naar ruimtestation ISS te kunnen. Morgenavond verandert dat. Elon Musks bedrijf SpaceX schiet vanaf Cape Canaveral in Florida twee Amerikanen de ruimte in. -
PREMIUMReportage
Lachen van de stress in steeds natter Cherson: ‘Weer 12 centimeter erbij, het houdt niet op’
Hydroloog Lora Moesajin weet niet wat ze meemaakt. Elk half uur waadt ze door het wassende water in Cherson om met een peilstok het hoogteverschil te meten, sinds de Kakhovka-stuwdam 60 kilometer verderop bezweek. Per uur komt er 20 centimeter bij. ,,Het wil maar niet ophouden.” -
Frankrijk dwingt fabrikanten honderden boodschappen in prijs te verlagen
Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.
-
met video
Smoglucht ook in Washington, 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Weer Russische mensenrechtenactivist voor de rechter: ‘Het vonnis zal schuldig zijn’
Het zal niet vaak zijn gebeurd dat de hulp van een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd ingeroepen in een strafzaak. Medevoorzitter Oleg Orlov van de inmiddels verboden mensenrechtenorganisatie Memorial vroeg er donderdag in Moskou om en kreeg zijn zin.