Een kleine ijsberg voor de kust van Groenland. Volgens het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) ging er gisteren 11 miljard ton ijs verloren, het hoogste dagtotaal ooit.
Volledig scherm
Een kleine ijsberg voor de kust van Groenland. Volgens het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) ging er gisteren 11 miljard ton ijs verloren, het hoogste dagtotaal ooit. © AFP

Hittegolf Groenland: extreem veel ijs gesmolten, genoeg om 4 miljoen zwembaden mee te vullen

Nu de hittegolf die vorige week West-Europa trof, Groenland teistert smelt de ijskap daar in recordtempo. Volgens het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) ging er gisteren 11 miljard ton ijs verloren, het hoogste dagtotaal ooit. Dat is het equivalent van 4,4 miljoen olympische zwembaden.

Het dagrecord komt er nadat er in heel de maand juli al 197 gigaton, of 197 miljard ton, ijs was afgesmolten. Glacioloog en klimaatwetenschapper Ruth Mottram van het DMI tweet dat het smeltseizoen de komende maand wel milder zal worden, maar dat er de komende dagen toch nog warme temperaturen verwacht worden. Morgen voorspelt het DMI een maximumtemperatuur van 18 graden in Groenland.

Aangenomen wordt dat het smeltseizoen niveaus zal halen die in het recordjaar 2012 werden opgetekend.