Evacués uit Afghanistan stappen op een Belgisch vliegveld over in een bus die hen naar Nederland brengt.
Volledig scherm
PREMIUM
Evacués uit Afghanistan stappen op een Belgisch vliegveld over in een bus die hen naar Nederland brengt. © AFP

Hoe konden er zó veel Nederlanders in Afghanistan zijn? En vier andere vragen over de evacuatie

Nederland stopte gisteren uit angst voor een aanslag met de evacuatie van Nederlanders en Afghaanse helpers uit Kaboel. Daardoor blijft ‘een groot aantal’ mensen achter. Wat ging er mis?

49 reacties

 • Ton Dolfijn

  2 jaar geleden
  Wie met een Nederlands paspoort naar een door BZ rood gekleurd land gaat of daar verblijft moet zelf maar zien dat ie terugkomt is de beleidslijn. Alle tolken en ambassade personeel hadden dus voorrang moeten hebben bij de te late en chaotische evacuatie uit Afghanistan. Los daarvan moeten we niet alle Afghanen die iets hebben gedaan voor Nederland hiernaar toe halen. Ze hebben er niet voor hun vrijheid gevochten. Individuele Engels sprekende vrouwen uitgezonderd want die hebben gevochten!
 • Jan De Lange

  2 jaar geleden
  W snaauw schrijft , dat het de Nederlandse overheid is dat er zoveel Afghaanse Nederlanders in Afghanistan zitten. Inderdaad er zijn teveel Nederlandse paspoorten gratis gegeven, zonder te kijken wie die figuren zijn.
 • Stout

  2 jaar geleden
  Als er een negatief reisadvies is, waarom dan toch gaan? Natuurlijk is het niet leuk om je familie niet te ontmoeten. Maar toch gevlucht voor de veiligheid?
 • P. Tettert

  2 jaar geleden
  Ik begrijp niet waarom de politiek hier nou zo de schuld van krijgt. Ja natuurlijk moeten Afghanen die voor NL hebben gewerkt en daarom ernstige risico’s lopen, worden beschermd door de NL regering. Maar omdat de nu terug gehaalde lichting Afghanen met NL paspoort al eerder door de NL overheid beschermd werden, ontstaat er m.i. rechtsongelijkheid. Hoe ver moet je gaan als overheid en hoever heeft de Afghaan met NL paspoort een eigen verantwoordelijkheid?
 • W. Snaauw

  2 jaar geleden
  "verschrikkelijk dat er mensen achterblijven" , als de politiek zijn werk had gedaan was dat helemaal niet nodig geweest. Die mensen zijn ten dode opgeschreven. Veel succes met jullie geweten , als politici dat hebben ten minste. Bah. Ik kan mijn afschuw over dit alles niet goed uitdrukken hier want dan wordt het verwijderd maar ik walg van die hele Haagse kliek.