Volledig scherm
© afp

'Hoeveel mensen moeten sterven zodat EU toegeeft?'

Het Internationale Rode Kruis heeft vandaag ongewoon hard uitgehaald naar de Europese Unie en de manier waarop zij omgaat met de vluchtelingenstroom op de Middellandse Zee. ,,Hoeveel mensen moeten nog sterven voordat de EU toegeeft dat Triton (de EU-operatie die de vluchtelingenstroom in goede banen moet leiden) niet genoeg is en dat het een zoek- en reddingsactie moet worden'', vroeg de vicepresident van de internationale hulporganisatie zich af.

Quote

Wij, de internatio­na­le gemeen­schap, falen onze plicht te doen

Francesco Rocca, vicepresident Rode Kruis
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

,,De stroom is niet tegen te houden, en wij, de internationale gemeenschap, falen onze plicht te doen'', aldus de Italiaan Francesco Rocca.

Het Italiaanse Rode Kruis werkt in elke haven van het land om vluchtelingen bij te staan. ,,In 2014 verleenden we bijstand aan 140.000 migranten die onze kusten bereikten.'' En het worden er dit jaar zeker meer, aldus Rocca.

Nieuwe ramp
De afgelopen dagen wordt Italië overspoeld met migranten die in overvolle schepen de Middellandse Zee vanuit Afrika oversteken.
De overtocht gaat lang niet altijd goed. Vandaag zijn bij een nieuwe ramp met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee zeker 41 mensen om het leven gekomen. Vier vluchtelingen konden worden gered.

De slachtoffers zaten op een schip dat voor de kust van het Italiaanse Sicilië in de golven verdween.

Ruzie
Ook werd vandaag melding gemaakt van een vluchtelingenboot voor de kust van Sicilië waarop islamitische moslims tien christenen in zee zouden hebben gegooid. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is aan boord ruzie ontstaan tussen aanhangers van de twee godsdiensten en liep dat zo hoog op dat verschillende Nigerianen en Ghanezen in zee werden gegooid.

Vijftien opvarenden zijn in Palermo aangehouden op verdenking van moord, onder wie een jongen van zeventien. De verdachten komen uit Mali, Senegal en Ivoorkust. Het schip vervoerde minstens honderd mensen.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.