Volledig scherm
Leden van Pussy Riot zijn opgepakt omdat ze het veld opliepen tijdens de WK-finale. © Photo News

Hof: Rusland moet 20.000 euro betalen aan Pussy Riot

Rusland moet drie leden van Pussy Riot een schadevergoeding van duizenden euro's betalen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelt dat de rechten van de vrouwen zijn geschonden tijdens de rechtszaak over hun 'punkgebed' in een Russische kerk in 2012.

Afgelopen weekeinde kwam Pussy Riot nog in het nieuws toen leden van de actiegroep het veld opliepen tijdens de WK-finale. Maar de uitspraak van het Europees Hof gaat over de kwestie uit 2012, toen leden van de punkband in een kerk een 'gebed' hadden opgevoerd waarin president Poetin bekritiseerd werd. Twee leden van de groep werden bijna twee jaar vastgezet, een derde bandlid kwam na zeven maanden vrij.

Het mensenrechtenhof oordeelt dat die celstraffen niet in verhouding staan tot de ernst van het vergrijp. Zo leidde het optreden van de vrouwen volgens het hof niet tot schade of letsel, stelt het hof. Daarom moet Rusland van het hof een schadevergoeding van 16.000 euro betalen aan de bandleden die het langst vastzaten, de derde activist heeft recht op 5000 euro aan compensatie.

Het EHRM uitte ook kritiek op de behandeling van de activisten tijdens hun rechtszaak. Zo moesten zij op 'vernederende' wijze plaatsnemen in een glazen hok en konden ze alleen via een klein raampje met hun advocaten spreken.

Negeren

Rusland kan uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neerleggen. Daarvoor ondertekende Poetin eind 2015 een wet.