Volledig scherm
Journalist Jamal Khashoggi. © AFP

Hoge Turkse functionaris: bewijs gevonden van moord op Khashoggi

Een hoge Turkse functionaris zegt dat de politie bewijs heeft gevonden voor de moord op journalist Jamal Khashoggi tijdens de doorzoeking van het Saoedische consulaat in Istanboel vanochtend.

De functionaris wil niet zeggen wat er tijdens de urenlange doorzoeking van de diplomatische post is gevonden. Hij sprak anoniem met persbureau AP, omdat hij niet geautoriseerd is om publiekelijk over de zaak te praten. Een team van forensische experts begon het werk gisteravond laat en speurde negen uur naar bewijs van de moord. Een paar delen van het consulaat mochten niet worden doorzocht, maar van die ruimtes konden wel de bewakingsbeelden bekeken worden.

De Turkse president Erdogan vertelde journalisten vandaag dat de politie giftige stoffen heeft gevonden in het consulaat en suggereert dat er een aantal muren recentelijk zijn geschilderd. 

Geen beperkingen

De Saoedische consul-generaal in Istanboel heeft Turkije inmiddels verlaten. Mohammad al-Otaibi stapte op het vliegtuig voordat de politie zijn ambtswoning kon doorzoeken. De Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) stelde dat het de Saoedische consul-generaal vrij staat het land te verlaten. ,,Als Saudische diplomaten willen terugkeren naar hun land, dan mogen ze gaan. Er zijn geen beperkingen’', zei de minister volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Zojuist heeft Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, een gesprek gehad met de Saoedische koning Salman en zijn zoon prins Mohammed bin Salman over de zaak. Ze zijn overeengekomen dat het belangrijk is om een transparant en doorwrocht onderzoek te doen naar de zaak. Khashoggi, die als columnist werkte voor Washington Post, is voor het laatst gezien op 2 oktober bij het consulaat.

Ondervraging

Hij zou zijn overleden toen hij werd ondervraagd. De ondervraging zou verkeerd zijn gelopen. Volgens CNN zouden de ondervragers zonder toestemming van het gezag in Saoedi-Arabië hebben gehandeld.

The New York Times meldt juist dat het verhoor goedgekeurd zou zijn door kroonprins Bin Salman. Het verhoor zou volgens hun journalisten echter uit de hand zijn gelopen, waarna de Saoedische overheid besloot om de prins in bescherming te nemen. Zij willen een inlichtingenfunctionaris laten opdraaien voor de verprutste operatie, zo meldt de krant.

Saoedi-Arabië staat onder grote internationale druk om helderheid te verschaffen over de verdwijning van de kritische journalist.

Kijk hier naar een eerdere reactie van de Turkse president Erdogan: