Volledig scherm
Hollande tijdens de Drancy ceremonie © epa

Hollande opent Holocaustmuseum

De Franse president François Hollande heeft vrijdag in Drancy, 12 kilometer ten noordoosten van het centrum van Parijs, een museum geopend ter nagedachtenis aan de Jodenvervolging in Frankrijk in de jaren 1940-1944.

Het nieuwe museum staat in de voorstad Drancy, tegenover de plek waar destijds in een in aanbouw verkerend woningencomplex opgepakte Joodse Fransen werden verzameld om via een nabijgelegen station te worden gedeporteerd.

Van de circa 75.000 Joden die uit Frankrijk naar vooral de vernietigingskampen van Auschwitz in het bezette Polen werden weggevoerd, vertrokken er 63.000 vanuit Drancy. Slechts 2500 overleefden de oorlog.

De Jodenvervolging is lange tijd een erg pijnlijk onderwerp geweest voor Fransen die zich tot de Geallieerde overwinnaars mogen rekenen. Maar het land gaf zich in 1940 over aan nazi-Duitsland en op veel plaatsen stortte de Franse autoriteiten zich met beschamende snelheid op de Jodenvervolging.

Een maarschalk in ruste, Philippe Pétain (1856-1951), werd ermee belast te regeren in samenwerking met de Duitse bezetters. De inmens populaire Pétain begon de vervolging van vooral niet-Franse Joden al voor de bezetters daarom hadden gevraagd. Toch hebben naar schatting circa 275.000 Joden in Frankrijk de vervolgingen overleefd.