Hollywoodsterren én Hollandse Mariola moeten evacueren voor ergste bosbranden Californië ooit; dodental op 44

videoDe bosbranden in Californië zijn nu al de ergste in de geschiedenis van de Amerikaanse staat. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 44 en 228 mensen worden vermist. Veel huizen - ook die van Hollywoodsterren - zijn in vlammen opgaan. Talloze bewoners rond LA moeten evacueren, onder wie de Nederlandse Mariola Getter-Zwaan (37).

Het droge, zonnige Californië kampt jaarlijks met bosbranden. Maar niet vaak zo laat in het najaar. En nooit eerder richtte een enkele brand zoveel schade aan. De harde wind zorgde er afgelopen dagen bovendien voor dat de vlammenzee zich razendsnel verspreidde. Verwacht wordt dat de wind de komende twee dagen nog aanhoudt.

Volledig scherm
'Heartbreaking time in California', aldus Gerard Butler. © Instagram/ Gerard Butler

De Amerikaanse president Donald Trump riep Californië vannacht officieel uit tot rampgebied. Daardoor kan de federale overheid sneller en makkelijker bijspringen bij het bestrijden van de bosbranden. Ook kunnen slachtoffers sneller aanspraak maken op overheidshulp.

Paradise hardst getroffen

In het stadje Paradise, in het noorden van de staat, vielen de meeste slachtoffers. Gisteren werden er nog zes verkoolde lichamen gevonden. Duizenden huizen en bedrijven gingen in vlammen op. ,,Paradise is letterlijk van de kaart geveegd’’, zei brandweerman Tim Aboudara.  

Rond het stadje met de bedrieglijke naam zochten mensen gisteren wanhopig naar vermiste vrienden en familieleden, via de politie, in ziekenhuizen en evacuatiecentra. Sol Bechtold reed door de dikke mist van rook langs opvanglocaties in de hoop zijn moeder te vinden, Joanne Caddy. Het huis van de 75-jarige weduwe is afgebrand, net als de rest van haar buurt. Zij woonde alleen en had geen rijbewijs.