Volledig scherm
Rusland zou vooral niet te spreken zijn over een zinsnede waarin Timmermans de voortgang van gesprekken over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland zou hebben gekoppeld aan homorechten in Rusland © anp

'Homobrief Timmermans is poging Rusland te kleineren'

Een brief van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer over het Nederlandse asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo's, bi's en transseksuelen (LHBT's) heeft stof doen opwaaien in Rusland. Met de brief beantwoordde Timmermans meerdere vragen over het asielbeleid voor Russische LHBT's.

Jelena Mizoelina, het hoofd van de commissie voor families, vrouwen en kinderen in de Doema, uitte woensdag felle kritiek op de inhoud. In de brief staat onder meer dat 'de situatie van LHBT's in Rusland uiteraard wordt meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om asiel'.

Kleineren
Mizoelina liet volgens het persbureau RIA Novosti weten dat ze daar een poging in ziet van Timmermans om 'Rusland te kleineren'. 'De aankondiging is meer dan vreemd', aldus de conservatieve parlementariër. Mizoelina was een van de ontwerpers van de omstreden Russische wet die 'homopropaganda' in het bijzijn van minderjarigen verbiedt.

De afkeuring kwam ook uit onverwachte hoek, van de bekende Russische homorechtenactivist Nikolai Aleksejev. 'Uiteraard zijn er gevallen dat iemand asiel moet krijgen', stelt hij. Maar volgens Aleksejev staan die gevallen zo op zichzelf, dat ze weinig zeggen over het totaalbeeld.

'Dit grenst aan het absurde'
Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is naar verluidt kritisch. Rusland zou vooral niet te spreken zijn over een zinsnede waarin Timmermans de voortgang van gesprekken over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland zou hebben gekoppeld aan homorechten in Rusland. 'Dit grenst aan het absurde', aldus een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover het persbureau Interfax.

Timmermans had de vraag gekregen of Nederland ervoor zou pleiten de gesprekken over visumvrij reizen op te schorten, aangezien Rusland mensenrechten schendt. Hij antwoordde dat in de gesprekken 'ruimte is ingebouwd om ook te kijken naar de mensenrechtensituatie'.

Gespannen verhoudingen
Hoewel Timmermans ingaat op het bestaande beleid, is de timing saillant. De verhoudingen tussen Rusland en Nederland zijn al gespannen, onder meer vanwege het vasthouden van het schip Arctic Sunrise door Rusland.

Timmermans vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima eind deze week in Rusland. Ze bezoeken het land ter afronding van het Nederland-Ruslandjaar.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.