Volledig scherm
Twee mannen hebben een regenboogvlag om zich heen geslagen bij de Brandenburger Tor in Berlijn. © AFP

Homohuwelijk definitief toegestaan in Duitsland

Homo's en lesbiennes In Duitsland kunnen definitief met elkaar trouwen. De wet voor de openstelling van het huwelijk voor homo's nam vandaag met de goedkeuring van de Bondsraad de laatste hindernis in het parlementaire proces.

De Duitse versie van de Eerste Kamer behandelde de wet vandaag tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces. De Bondsdag had vorige week al groen licht gegeven voor openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht. Homostellen in Duitsland hebben hiervoor tientallen jaren strijd gevoerd. Sinds 2001 kende Duitsland al wel het geregistreerd partnerschap voor homo's.

Het debat op dit punt kwam onlangs in een stroomversnelling toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) verrassend het christen-democratische standpunt van een duidelijk 'nee' opgaf. In plaats daarvan liet ze het aan de fractieleden individueel over hoe ze over de kwestie wilden stemmen. De andere fracties in de Bondsdag maakten vervolgens haast om snel tot besluitvorming te komen.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.