'Homopriesters oorzaak van crisis in katholieke kerk'

Komende maand kan hij de eerste zwarte paus worden in de geschiedenis. Als de Ghanese kardinaal Peter Turkson daadwerkelijk de opvolger van paus Benedictus XVI wordt, dan zal de visie van de katholieke kerk op homoseksualiteit zeker niet vooruitstrevender worden. Integendeel: in een interview met een Amerikaanse journaliste stelde Turkson dat de diepe crisis die de kerk doormaakt na de grootschalige seksschandalen te wijten is aan de homopriesters. En de pausfavoriet voegt er nog aan toe dat het Afrikaanse continent van die 'neiging' gevrijwaard is.

Volledig scherm
© ap
 
In heel wat gemeenschappen en culturen in Afrika werd en wordt homoseksualiteit niet getolereerd. Op die manier heeft dat culturele taboe zijn werk gedaan om homoseksualiteit buiten te houden.
Kardinaal Turkson

Zijn commentaren in het interview met Christiane Amanpour van CNN lokten meteen een storm van protest uit en het is maar de vraag of die controverse zijn pauskansen zullen vergroten. Hij trakteerde de wereld zoals kenners al voorspelden op een uiterst conservatief geluid: 'De schuld van de crisis in de kerk door seksschandalen ligt bij de homoseksuele priesters', zegt Turkson.

'Bij Afrikaanse kerken zou zoiets nooit kunnen, want in Afrika is de cultuur tegenover homoseksualiteit zeer ongunstig. Zo hebben de Afrikaanse traditionele systemen in zekere zin de bevolking beschermd tegen die neiging. In heel wat gemeenschappen en culturen in Afrika werd homoseksualiteit of elke andere affaire tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet getolereerd. Op die manier heeft dat culturele taboe zijn werk gedaan om homoseksualiteit buiten te houden.'

Tweede bij bookmakers
Als hoofd van het belangrijke Vaticaanse departement van de Pontificale Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede staat kardinaal Turkson hoog gerangschikt bij de pausfavorieten. De Ghanees prijkt als tweede met een notering van 5/2 op de lijst van de bookmakers, kort acht de Italiaanse kardinaal Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan. Heel katholiek Afrika bidt dat Turkson het volgende maand tot de eerste zwarte paus ooit schopt, maar dan moeten ze wel hopen dat deze commentaren niet slecht vallen bij het Conclaaf van Kardinalen.

'Probleem'
Hoewel Turkson met zijn analyse een storm van protest oogstte, heeft hij ook aanhangers in de top van de katholieke kerk. Zo stelde kardinaal Tarcisio Bertone, zeg maar de Minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan en ook een favoriet voor de opvolging van Joseph Ratzinger, dat sommige psychiaters inderdaad ontdekt hebben dat er verband bestaat tussen pedofilie en homoseksualiteit. 'En dat is het probleem', stelde Bertone.

  1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
    Wereldwijd demonstraties

    Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

    Over de hele wereld demonstreren mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op voor ‘één van de grootste demonstraties ooit’.