Volledig scherm
Het lichaam van de vermoorde Xulhaz Mannan. © anp

Homorechtenactivist omgebracht in Bangladesh

Vermoedelijke islamistische extremisten hebben maandag in de Bengalese hoofdstad Dhaka een vooraanstaande ijveraar voor homorechten en een vriend met messen vermoord.

Vijf of zes aanvallers die zich voordeden als medewerkers van een koeriersbedrijf drongen de flat van Xulhaz Mannan binnen en vielen hem en zijn vriend aan. Ze verwondden ook een bewaker. Bij het weggaan riepen de aanvallers 'Allahu akbar' (God is groot), zeiden ooggetuigen tegen de politie.

De 35-jarige Mannan was medewerker van Roopbaan, het eerste tijdschrift voor homo-, bi- en transseksuelen in Bangladesh. Mannan werkte ook voor de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID en was eerder werkzaam op de Amerikaanse ambassade in Dhaka. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de moord op Mannan 'barbaars'.

Hoogleraar vermoord
De aanval komt twee dagen nadat een universitair hoogleraar in Bangladesh met messen op straat werd omgebracht. Die aanslag wordt toegeschreven aan islamistische extremisten. Sinds februari zijn verschillende seculiere of atheïstische schrijvers en leden van religieuze minderheden vermoord in Bangladesh. Ook werden een Italiaanse ontwikkelingswerker en een Japanse boer omgebracht.

Imran Sarker, de bekendste blogger in Bangladesh, zei zondag telefonisch met de dood te zijn bedreigd. Sarker leidde in 2013 protestdemonstraties van seculiere activisten tegen leiders van de islamisten. Islamisten zouden in 2013 een dodenlijst hebben opgesteld waarop de namen van 84 'atheïstische bloggers' staan.

De Bengalese regering ontkent dat IS of al-Qaeda actief zijn in het land en zegt dat binnenlandse radicale islamisten achter het geweld zitten. Veiligheidstroepen hebben sinds november minstens vijf extremisten gedood.