Volledig scherm
Homostellen zoenen elkaar in Parijs © epa

Homoseksualiteit overal legaal in Europa

Homoseksualiteit is binnenkort nergens in Europa meer illegaal. Het parlement van Noord-Cyprus stemde maandag voor afschaffing van een wet die seks tussen mannen bestrafte met 5 jaar cel.

De president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Dervis Eroglu, heeft 15 dagen de tijd om de nieuwe wet te tekenen. De laatste keer dat iemand werd gearresteerd onder de oude wet, was waarschijnlijk in februari 2012. Homoseksuele relaties tussen vrouwen werden daar overigens niet in genoemd.

'Het heeft veel te lang geduurd en ik ben blij dat Eroglu heeft beloofd de wet te tekenen', liet de Britse Europarlementariër Marina Yannakoudaki weten. Zij voerde campagne voor de wetwijziging.

Het verbod op homoseksualiteit was een overblijfsel uit de tijd dat Cyprus onder Brits koloniaal bestuur stond. De Griekse Cyprioten schrapten de strafbaarstelling al eerder.

Yannakoudaki is voorlopig nog niet klaar met haar strijd. Volgens haar zijn er nog steeds zo'n 40 landen van het Commonwealth waar homoseksualiteit strafbaar is. In India werd de oude Britse koloniale wet eind vorig jaar zelfs in ere hersteld, nadat lagere rechters er in 2009 een einde aan hadden gemaakt.