Volledig scherm
Eric Fanning © REUTERS

Homoseksuele Fanning krijgt leidersrol binnen Defensie VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de homoseksuele Eric Fanning voorgedragen als de nieuwe onderminister van Defensie. Daarmee zou hij als eerste openlijk homoseksueel een leidende rol krijgen binnen het Amerikaanse leger.

Belangengroeperingen noemden de voordracht van Fanning een belangrijke stap in de erkenning en bescherming van de rechten van homoseksuelen in de Verenigde Staten. In juni van dit jaar wijzigde het Pentagon het beleid, om gelijke kansen te creëren voor elke sekuele geaardheid.

'Eric heeft jarenlange ervaring binnen defensie en beschikt over exceptionele leiderschapskwaliteiten', aldus Obama. 'Ik ben ervan overtuigd dat hij zich in deze rol kan onderscheiden.'

Ook de minister van Defensie Ash Carter was zeer te spreken over de voordracht van Fanning, voorheen zijn eerste chef-staf in het Pentagon. 'Een uitstekende keuze', zo zei hij. 'Het is een voorrecht om met hem samen te werken. Hij heeft zich ontwikkeld tot één van de meest deskundige en toegewijde ambtenaren', aldus Carter.

De voordracht van Fanning moet nog wel worden goedgekeurd door de Senaat.