Volledig scherm
Ermold (rechts) schrijft zich in voor de politiek race. Hij hoopt Davis (links) te verslaan. © AP

Homoseksuele man aast op baan van vrouw die hem trouwvergunning weigerde

Ambtenaar Kim Davis, fel tegen op het homohuwelijk, weigerde in 2015 om een trouwvergunning te verschaffen aan een homostel. Ze voerde religieuze redenen aan voor de weigering. Eén van de mannen die van Davis toen niet mochten trouwen, wil nu haar baan. Hij daagt haar uit voor de verkiezingen van 2018.

Davis is een zogeheten ‘county clerk’ in een gemeente in de staat Kentucky; een ambtenaar die onder meer het bevolkingsregister van een plaats bijhoudt en trouwvergunningen uitgeeft. In de VS is dit een gekozen functie. David Ermold, afkomstig uit dezelfde gemeente als Davis, is van plan haar in 2018 te vervangen. ‘Ik voel me verplicht om dit te doen en dingen recht te zetten’, aldus David Ermold.

Ermold en zijn partner wilden in 2015 trouwen, vlak nadat een federale rechter het homohuwelijk legaliseerde. Davis vindt echter dat mensen van hetzelfde geslacht niet met elkaar mogen trouwen. Zij weigerde trouwvergunningen uit te geven. Omdat ze hiermee tegen de wens van de rechter inging, verdween ze voor vijf dagen achter de tralies en werd hiermee nationaal nieuws. Na haar vrijlating had ze een ontmoeting met paus Franciscus. Davis was onlangs in Roemenië om daar campagne te voeren tegen het homohuwelijk.

‘Moge de beste kandidaat winnen’, zei Davis. Ermold en zijn partner zijn inmiddels getrouwd.