Volledig scherm
© EPA

Homoseksuelen lopen in steeds meer landen gevaar

Met één pennenstreek maakt president Museveni het leven van Ugandese homo's tot een hel. Zij riskeren levenslange gevangenisstraf. De wereld reageert verontwaardigd, maar de homorechten zijn de afgelopen jaren in veel meer landen in de verdrukking gekomen.

President Obama praatte als Brugman de afgelopen maanden, maar zijn Ugandese collega Museveni wilde van geen wijken weten. Hij bleef bij zijn standpunt: homo's zijn 'abnormaal' en kiezen voor 'slecht gedrag' met hun 'tegennatuurlijke driften'. Dus zette Museveni zonder een spier te vertrekken zijn handtekening onder een wet, waardoor openlijke homoseksuelen vanaf nu levenslange cel riskeren.

De westerse wereld reageert verontwaardigd en teleurgesteld, eigenlijk net als toen de Russische leider Poetin zijn antihomowetten presenteerde. Amerika en Nederland draaiden prompt de geldkraan voor noodhulp dicht en nadat een Ugandese krant gisterochtend de namen en foto's van 200 vermeende homoseksuelen in het land publiceerde, kunnen homoseksuele asielzoekers uit het Afrikaanse land hier rekenen op een warm onthaal. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) roept vandaag de Ugandese ambassadeur op het matje. Hij zei dat gisteren in de Tweede Kamer.

Om nu te zeggen dat het Westen boter op het hoofd heeft, gaat ver, maar er is wel wat aan te merken op de verraste houding, zegt Ruud Bosgraaf namens Amnesty International. 'Homorechten in de hele wereld staan de afgelopen jaren onder druk. Daar past dit ook in. Vooral in Afrika, maar ook in Azië, Rusland en zelfs in westerse landen gaat het juist minder goed met de homorechten. En hoe slechter het gaat met de rechten, hoe meer geweld en vervolging.' In 2012 waren er 76 landen met een antihomowetgeving, nu zijn dat er al 84. In ongeveer zeven landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.

Paus
Toch, wie niet beter zou weten, zou denken dat het juist goed gaat. De paus is coulanter dan zijn voorgangers ('veroordeel homo's niet') en Obama is zelfs uitgesproken vóór het homohuwelijk.

Maar juist die openlijke steun aan homo's wakkert de woede onder homohaters aan, zeggen deskundigen. Het roept een tegenreactie op. Het geweld tegen homo's laait op. Landen waar homoseksualiteit niet openlijk wordt besproken, komen met anti-wetten. Voorlichting over homoseksualiteit, vaak bestempeld als 'propaganda', wordt de kop ingedrukt. Seks wordt strafbaar en geweld tegen homo's niet vervolgd. Bosgraaf: 'Dat hebben we veel gezien: toenemende rechten in een ander land worden als een bedreiging in het eigen land gezien.'

Invloed
Ook de afbrokkelende invloed van het Westen heeft gevolgen voor de homorechten, zeker in Azië en Afrika. Waar arme staten voorheen economisch hingen aan westerse grootheden als Engeland en de VS, neemt die afhankelijkheid af door de opkomst van de Golfstaten en China. En waar minder westers geld nodig is, raakt de westerse culturele invloed achterop.

Obama praatte de afgelopen maanden tevergeefs in op de Ugandese president. 'Nu stoppen de VS zelfs de donaties. Maar Museveni weet: ik kan het missen en wij bepalen hier zelf wat we vinden.'

Sterker: de Ugandese voorman maakt er geen geheim van dat zijn antihomowet met geld en steun van evangelisten tot stand is gekomen. Die maakten eveneens geld over naar Nigeria en Zambia in de hoop op zulke wetten.

Westen
Homo's in het Westen blijven overigens ook niet buiten schot, benadrukken organisaties in hun rapporten. In nota bene het liberale Amerika werd onlangs een door het lokale parlement een wet aangenomen waardoor bedrijven homoseksuele klanten mogen weigeren met een beroep op de vrijheid van godsdienst. Er is nog slechts een handtekening nodig van de gouverneur en homo's kunnen het schudden als een christelijke pizzeria of garagehouder hen niet wil helpen. 'Het maakt tweederangs burgers van ons,' klagen homo's.

Bovendien zijn in acht Amerikaanse staten antihomomaatregelen van kracht, vergelijkbaar met die in Rusland. Leraren mogen volgens deze no homo promo-ban homoseksualiteit in een schoolklas niet in positieve zin bespreken, of er zelfs helemaal niet over praten.

'Als Obama het opneemt voor homo's, lijkt het voor veel mensen goed te gaan,' zegt Bosgraaf. 'De realiteit is helaas anders als je met meer afstand naar de situatie in de hele wereld kijkt.'