Volledig scherm
FOTO THINKSTOCK

Hond verscheurd door wolven voor ogen baasjes

Een vrouw en dochter uit Zweden kregen de schrik van hun leven toen hun hond werd aangevallen en verscheurd door wolven.

Het gebeurde tijdens het uitlaten van het huisdier in het gebied Norrtälje. Toen de vrouw de wolven zag aanstormen, begon ze te schreeuwen en met haar armen te zwaaien. Maar dit heeft niet geholpen om de hond te redden. 'We hebben resten gevonden van de hond op een paar honderd meter van de plek waar de aanval plaatsvond', meldt een van de districtbeheerders. De vrouw en haar kind bleven ongedeerd.

Volgens de raad van het district Norrtälje leven er twee volwassen wolven in de streek tussen Norrtälje en Åkesberga en werden er vorig jaar vier welpen geboren. Wolvenkenner Olof Liberg zegt dat de wolven de hond aangevallen hebben om hun territorium te verdedigen. 'Dit is geen uitzonderlijke gebeurtenis. We weten immers dat wolven hun territorium sterk verdedigen'. Volgens Liberg merken de wolven mensen niet op als ze hun terrein verdedigen. 'Wolven haten andere wolven in hun territorium en worden verblind door woede. Ze focussen zich dan op dieren en niet op mensen'.

Uit cijfers blijkt dat jaarlijks tussen veertig en zeventig honden aangevallen worden door wolven. In de helft van de gevallen overleefden de honden de aanval niet. Vorig jaar werden 38 honden aangevallen door grote roofdieren in Zweden waarvan 21 door wolven.