Honderdduizenden Britten demonstreerden tegen brexit

videoIn het centrum van de Britse hoofdstad Londen was zaterdag een enorme mensenmassa op de been voor een protestmars tegen de brexit. Honderdduizenden voorstanders van een nieuw brexit-referendum bevolkten de straten van de metropool. De organisatie achter de mars meldt dat er zelfs een miljoen mensen hebben meegelopen en hoopt dat parlementsleden hun roep om een tweede volksraadpleging zullen beantwoorden. 

Volledig scherm
Volgens deze ludieke tekst is de brexit het slechtste wat Groot Brittannië kan overkomen. © AP

In alle vroegte zetten deelnemers uit alle windstreken van het Verenigd Koninkrijk foto's van hun voorbereidingen op sociale media. De ‘People's Vote March’ belooft een van de grootste protestmanifestaties van de afgelopen jaren te worden en volgt op May's bekendmaking dat ze haar brexit-plan volgende week mogelijk niet aan het parlement zal voorleggen.

Parlementsvoorzitter John Bercow zei dat de premier niet zo maar voor de derde keer het Lagerhuis over haar brexitdeal kan laten stemmen. Ze moet een andere deal presenteren, anders komt er geen stemming. May schreef gisteren dat ze haar plan alleen ter stemming zal inbrengen als ze vooraf genoeg steun heeft om het door het parlement te loodsen. Ze zou de EU dan om uitstel tot 12 april willen vragen.

Volgens een waarnemer waren zelfs voor het officiële evenement al tienduizenden betogers op de been. Er waren tweehonderd bussen geregeld om demonstranten vanuit het hele land aan te voeren. ,,We zijn hier vandaag omdat we het gevoel hebben dat onze toekomst is gestolen’', legt de 18-jarige betoger Phoebe Poole uit.

De jonge vrouw was in 2016 niet oud genoeg om te stemmen. ,,Het is onze generatie die moet leven met de gevolgen van deze ramp’', vervolgt ze. ,,Het zal moeilijker worden om een baan te vinden. Je ziet al veel grote bedrijven wegtrekken. Ik vrees voor de toekomst.’’ Bij het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers voor een Brits vertrek uit de EU. 16,1 miljoen mensen wilden blijven. 

Online petitie

De mars vandaag zal eindigen voor het parlementsgebouw. De verwachting is dat plaatsvervangend Labour-leider Tom Watson, de burgemeester van Londen Sadiq Khan en andere politieke figuren de menigte daar zullen toespreken. Partijleider Jeremy Corbyn van de arbeiderspartij wordt niet verwacht bij de betoging. Hij is geen voorstander van een tweede referendum.

De tegenstanders van de brexit ijveren al sinds de oorspronkelijke volksraadpleging voor een nieuw referendum. Als toetsteen voor de betoging hebben de afgelopen dagen zo'n vier miljoen Britten zich uitgesproken tegen de brexit, door een online petitie te ondertekenen. ,,De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU ‘de wens van het volk’ is’’, zo staat in de tekst van de petitie. ,,We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven.’’

Volledig scherm
‘Je spreekt niet voor ons, Theresa’, luidt de tekst op dit protestbord. © REUTERS
Volledig scherm
De mars moet de Britse regering overhalen tot het uitschrijven van een nieuw referendum. © REUTERS
Volledig scherm
Veel Europees vlagvertoon in de straten van de Britse hoofdstad Londen. © REUTERS