Volledig scherm
Een ambulance staat in een straat in Amsterdam-West in 2010. Onder het witte doek ligt het lichaam van een man. Volgens een aantal media zou het om een liquidatie in de onderwereld gaan. © Nederlandse Freelancers

Honderden betrokkenen bij liquidaties 'Mocro War'

'Honderden' Marokkaans-Nederlandse jongeren uit zowel Nederland als Marokko zouden betrokken zijn bij ten minste zes liquidaties en een reeks extreem gewelddadige overvallen in Nederland en Antwerpen, dat meldt de Volkskrant vandaag. Volgens de Amsterdamse recherche is deze groep groter dan gedacht. Het gaat om onder meer drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders, die allemaal in verbinding met elkaar staan.

Volledig scherm
Een bouwlocatie in de Marokkaanse stad Tanger. © AFP
Quote

Een kwart tot eenderde van de nieuwbouw­ap­par­te­men­ten in Tanger wordt met crimineel geld - uit Nederland en andere landen - gefinan­cierd.

Volgens het Openbaar Ministerie en recherche in Amsterdam wanen de jongeren zich onschendbaar in Marokko, waar ze na het plegen van misdaden naar toe vluchten. Marokko levert immers geen onderdanen uit.

Nederlandse politieteams trekken wel regelmatig naar het Marokkaanse Tanger, waar 25 tot 30 procent van de nieuwbouwappartementen wordt gefinancierd met crimineel geld. Nederlandse justitie en politie hebben al voor ongeveer 100 miljoen euro beslag laten leggen op onroerend goed.

Samenwerking met Marokkaanse justitie
Om te zorgen dat de vluchtende criminelen toch nog in hun kraag gevat kunnen worden, is er inmiddels een verdrag gesloten met justitie in Marokko. Dit zorgt er voor dat verdachten weliswaar niet uitgeleverd worden, maar wel onder Marokkaans recht worden vervolg en berecht. Overigens is er ook afgesproken dat de doodstraf niet tot de mogelijkheden behoort.

De eerste verdachte die via dit nieuwe systeem plaats mocht nemen in het beklaagdenbankje was de 26-jarige Hamza B. die terecht stond voor de betrokkenheid bij een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Hierbij lieten twee Nederlands-Marokkaanse twintigers het leven en schoten de daders met machinegeweren op de politie. Onderlinge vetes en afrekeningen binnen deze groep zware jongens worden ook wel de 'Maroc (of Mocro) War' genoemd.

'Mocro War'
De Mocro War begon bijna twee jaar geleden in Antwerpen, na onenigheid over een partij cocaïne. Tweehonderd kilo coke werd onderschept door de douane, maar de partij de drugs op zouden pikken was hier niet van op de hoogte, waarna zij de schuld kreeg van het stelen van de drugs. Hierop werd de jongste zoon van deze Vlaams-Marokkaanse familie ontvoerd en mishandeld. Naderhand maakte de Antwerpse politie melding van de cocaïnevangst, maar dat bleek mosterd na de maaltijd: het drugskartel was al onderling verdeeld geraakt.

Als gevolg van de onenigheid kwam er een reeks liquidaties in Nederland, waaronder de afrekening in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012 en de liquidatie van kopstuk Gwenette Martha, afgelopen mei in Amstelveen. 

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.