Volledig scherm
Europese vlaggen voor het Berlaymontgebouw, een belangrijk overheidsgebouw in Brussel. Het is het hoofdkantoor van de Europese Commissie. © ANP

‘Honderden Chinese en Russische agenten in Brussel’

Als hoofdstad van Europa en vanwege het NAVO-hoofdkwartier is Brussel een populaire plek onder spionnen. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van van diplomaten die door de interne veiligheidsdienst zijn gewaarschuwd voor spionage van Russische en Chinese inlichtingendiensten.

Ongeacht het huidige digitale tijdperk en alle hackeraanvallen, zijn de geheime diensten nog altijd aangewezen op spionnen van vlees en bloed. En in Brussel wemelt het ervan. Volgens de in Brussel gevestigde Europese dienst voor extern optreden (EEAS) zijn er ‘ongeveer 250 Chinese en 200 Russische spionnen in de Europese hoofdstad'. 

De dienst van de EU waarschuwt diplomaten en militairen ook voor bepaalde plekken in de Europese wijk van Brussel. Zo zouden een populair steakhuis en een café op loopafstand van het hoofdkantoor van de Europese Commissie verdacht zijn. Volgens Die Welt zijn de spionnen vooral werkzaam op hun ambassades of werken ze als commerciële vertegenwoordiger van hun land.  Cijfers over agenten uit andere niet-Europese landen, zoals de VS, zijn er niet.