Gilles de Kerchove
Volledig scherm
Gilles de Kerchove © ANP

'Honderden Europeanen vechten in Syrië'

Honderden Europeanen vechten op dit moment aan de zijde van de rebellen in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad. Dit zei de anti terreurchef Gilles de Kerchove van de Europese Unie woensdag tegen de Britse omroep BBC.

De Kerchove schat het aantal strijders uit landen van de Europese Unie op ongeveer 500. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk behoren tot de EU-landen die naar schatting de meeste strijders in Syrië hebben. Ook enkele tientallen jongeren uit Nederland vechten in Syrië, meldde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vorige maand al.

Veiligheidsdiensten zijn zeer bezorgd dat sommigen kunnen toetreden tot groepen die banden hebben met terreurorganisatie al-Qaeda en later terugkeren naar Europa om aanslagen te plegen. 'Niet alle strijders zijn radicaal wanneer ze vertrekken, maar waarschijnlijk worden velen daar toch geradicaliseerd en getraind', aldus De Kerchove. 'En zoals we hebben gezien, kan dit leiden tot een ernstige bedreiging als ze terug zijn.'

Groot-Brittannië en België houden inmiddels nauwlettend bij hoe mensen daar worden gerekruteerd. Ook ons land is alert op Nederlanders die naar Syrië reizen om als jihadstrijder mee te vechten in de burgeroorlog. Strijders die terugkomen, vormen door hun denkbeelden en gevechtservaring zeker een risico, erkent ook de AIVD. Daarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar het op een na hoogste niveau.