Honderden Marokkanen herdenken vermoorde Scandinavische toeristen

VIDEOIn de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben honderden mensen een herdenking bijgewoond voor de Noorse Maren Ueland en de Deense Louisa Vesterager Jespersen. De twee Scandinavische vrouwen werden vorige week maandag tijdens hun trektocht door het Atlasgebergte in Marokko vermoord door leden van terreurgroep IS.

Honderden mensen hebben zich eerst verzameld aan de ambassade van Noorwegen, waar een minuut stilte werd gehouden in aanwezigheid van Noorse diplomaten. Nadien zijn de aanwezigen naar de ambassade van Denemarken gestapt, waar kaarsen zijn aangestoken voor de vrouwen. Verschillende aanwezigen hielden posters vast met ‘sorry’. Niet alleen in Rabat, maar ook in Imlil - een dorp in de buurt van waar de lichamen van de vrouwen werden gevonden - zijn honderden mensen samengekomen om de slachtoffers te eren. Ook in de toeristische stad Marrakesh zijn de vrouwen herdacht met bloemen en kaarsen.

Ueland (28) en Jespersen (24) werden waarschijnlijk vermoord door aanhangers van terreurgroep IS. Er zijn vier verdachten opgepakt die in een video trouw zweren aan de terreurorganisatie. In de video zeggen ze dat de moorden wraak waren voor de gebeurtenissen in Syrië. Er zijn ook nog negen anderen gearresteerd omdat ze mogelijk banden hebben met de vier verdachten.

Volledig scherm
Sommige aanwezigen hielden borden vast met “sorry" op. © AFP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
  1. Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’
    PREMIUM

    Nederland­se stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’

    Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.