Volledig scherm
De brand in de bossen van Treuenbrietzen nabij Berlijn brak donderdagmiddag uit en verspreidde zich razendsnel. © REUTERS

Honderden mensen geëvacueerd wegens grote bosbrand Duitsland

UpdateDe brandweer is er vandaag in geslaagd drie door bosbranden bedreigde dorpen in  Duitsland te beschermen tegen de vlammen. Ongeveer vijfhonderd mensen werden gisteravond geëvacueerd uit het gebied. Ze mochten alleen het hoogstnoodzakelijke (papieren en medicijnen) meenemen.

Het gaat om de dorpen Frohnsdorf, Klausdorf en Tiefenbrunnen in de Duitse deelstaat Brandenburg. De brand woedt nog steeds in gebied van ongeveer 400 hectare. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt doordat er in het gebied veel munitie in de grond zit. ,,We kunnen er op sommige plaatsen niet bij", aldus een brandweerwoordvoerder. Op enkele plaatsen is het vuur de bebouwde kom tot op honderd meter genaderd. 

Enorme omvang

De brand begon gistermiddag door onbekende oorzaak en verspreidde zich snel, mede door de droogte die ook in Oost-Duitsland heerst. ,,We hebben al een aantal grote bosbranden in de regio gehad, maar een brand van deze omvang en zoals die tussen de dorpen woedt, hebben we nog niet meegemaakt", zei Michael Knappe, burgemeester van het nabijgelegen stadje Treuenbrietzen. Daar verblijven dertig mensen in een noodopvang in het stadhuis. De meeste van de geëvacueerde dorpelingen verblijven bij vrienden en kennissen.