Honderden miljoenen sprinkhanen vreten Kenia kaal
VIDEOKenia beleeft momenteel de ergste plaag van woestijnsprinkhanen in 70 jaar. Met honderden miljoenen komen ze vanuit Ethiopië en Somalië het Oost-Afrikaanse land binnen. Ze vernietigen landbouwgrond en bedreigen een toch al kwetsbare regio met hongersnood.
Delen per e-mail
Het gezoem van miljoenen sprinkhanen wordt onderbroken door het gegil van boeren en het lawaai van potten en pannen. Maar de vraatzuchtige insecten laten zich niet afhouden van hun feestmaal in het Keniaanse plattelandsdorpje Kititika. ,,Zelfs de koeien vragen zich af wat er aan de hand is”, zegt Ndunda Makanga, die al uren bezig is de sprinkhanen van zijn boerderij te jagen. ,,Mais, sorghum, bonen; ze hebben alles opgegeten.”
De roze insecten vreten hele bomen kaal, om vervolgens hongerig weer verder te vliegen. Kinderen rennen in het rond, ze zwaaien met dekens en trekken aan takken om de sprinkhanen, zo groot als een vinger, te verjagen. Een vrouw gaat ze te lijf met een schop.
Het wordt nog erger
En het is nog lang niet voorbij. Als in maart de regens komen en daarmee ook nieuwe begroeiing, dan kunnen de zwermen liefst nog 500 keer groter worden. Pas in juni kan het drogere weer ze terugdringen, zegt David Phiri van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. ,,Zelfs een kleine zwerm kan in één dag tijd het voedsel voor 35.000 mensen verorberen. Er moet onmiddellijk iets gebeuren.” Er is onder meer zo’n 70 miljoen dollar nodig om nog meer vliegtuigen met insecticide de lucht in te sturen. Het is de enige manier om de plaag effectief te bestrijden. Nu zijn er maar vier vliegtuigen in actie.
In Kenia is al meer dan 70.000 hectare verwoest. Eén enkele zwerm kan volgens lokale autoriteiten per vierkante kilometer landbouwgrond (dat zijn 250 voetbalvelden) 150 miljoen sprinkhanen tellen. Een uitzonderlijk grote zwerm in het noordoosten van Kenia was 60 kilometer lang en 40 kilometer breed. Gedragen door de wind kunnen de insecten soms wel 150 kilometer per dag afleggen. Het ziet er dan uit als een klein vliegtuigje dat in de lucht zweeft.
,,De plaatselijke bevolking is doodsbang”, zegt een overheidsfunctionaris. ,,Die sprinkhanen kunnen alles opeten, ook het veevoer. Ik heb er nog nooit zo veel gezien.” Hijzelf vreest vooral het moment waarop de sprinkhanen eitjes gaan leggen: dan komt er weer een nieuwe generatie.
Kool en bonen
De zwermen gaan nu richting Oeganda en het kwetsbare Zuid-Soedan, waar de helft van de bevolking honger lijdt sinds het eind van de burgeroorlog daar. De sprinkhanen zijn ook op weg naar de Riftvallei in Ethiopië, de voedselschuur van het op één na dichtstbevolkte land van Afrika. ,,De situatie is erg slecht”, zegt Buni Orissa, een inwoner van Sidama, een regio in Ethiopië. ,,De sprinkhanen houden van kool en bonen.”
Hierdoor komt de toch al wankele voedselveiligheid in het gebied in gevaar. Al voor de sprinkhanenplaag werden bijna 20 miljoen mensen bedreigd met honger door droogtes en overstromingen. Er is bijna geen kruid gewassen tegen de insecten. ,,Er is al sprake geweest van reusachtige netten, vlammenwerpers, lasers en enorme stofzuigers”, aldus de Wereldvoedselorganisatie. ,,Maar die worden nu niet gebruikt tegen de sprinkhanen. Ze worden wel opgegeten door mensen en vogels, maar lang niet genoeg om effect te hebben.” Ze kwam desondanks toch met wat recepten. Zoals dit uit Oeganda: eerst kruiden met gehakte ui en kerriepoeder, en dan bakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
buitenlands beleid Regering-Trump laat vier politieke landmijnen achter voor Joe Biden, dit zijn ze
De regering-Trump neemt in haar laatste dagen ingrijpende besluiten over buitenlands beleid. De nieuwe president krijgt hierdoor gelijk extra problemen op zijn bordje. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
portret Dit is Kamala Harris: scherp, charmant, sneakerfan en gekmakend ongrijpbaar
Op 20 januari wordt ze de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Onze Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen schrijft in het Magazine over Kamala Harris als klein meisje, uitgelaten student, scherpe jurist en als rechterhand van Joe Biden. -
PREMIUM
Interview Els (30) overleefde schipbreuk: ‘Na acht uur zwemmen besefte ik dat we het zouden redden’
Het verhaal van de schipbreukeling Els Visser klinkt als een filmscenario. Na acht uur zwemmen wacht ze op een eiland een nacht lang op redding. Wat doet het met je als je zo’n ramp overleeft? ,,Het is goed om zo nu en dan dat moment van doodsangst te doorvoelen.”
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Amerikaanse Congresleden bang te worden vermoord door extreme collega's
Meerdere Democratische afgevaardigden in de Verenigde Staten vrezen voor hun leven na de aanval van vorige week op het Capitool. Niet alleen zijn ze bang voor nieuw gevaar van buiten, maar vooral ook voor extreme Republikeinse collega's die bedreigend gedrag zouden vertonen. -
112 aanhoudingen in Brussel na rellen om dood van gearresteerde buurtgenoot
Een protest van honderden Brusselaars tegen de plotselinge dood van een gearresteerde plaatsgenoot is uitgemond in onlusten. Er vielen minstens zes gewonden en de politie heeft zeker 112 arrestaties verricht, meldt de Franstalige omroep RTBF.