Volledig scherm
De Hongaarse politie heeft de kapitein van het grotere schip aangehouden. © AFP

Hongarije arresteert kapitein rampschip Donau

De Hongaarse politie heeft vandaag de kapitein gearresteerd van een rondvaartboot die was betrokken bij het dodelijke ongeluk op de rivier de Donau. Het ongeluk gisteravond kostte ten minste zeven Zuid-Koreaanse toeristen het leven.

De kapitein is een 64-jarige Oekraïner uit Odessa. Hij is aangehouden wegens roekeloos gedrag in het waterverkeer dat tot meerdere slachtoffers leidde, aldus de politie. De verdachte is kapitein van de 135 meter lange Viking Sigyn die op een 26 meter lange rondvaartboot botste. 

De Hongaarse reddingsdiensten hebben intussen weinig hoop dat er nog overlevenden worden gevonden. De rondvaartboot met 35 mensen aan boord was gekapseisd en gezonken, na een aanvaring met een veel groter cruiseschip, de Viking Sigyn. Dat gebeurde bij de Margitbrug ter hoogte van het parlementsgebouw in de hoofdstad Boedapest.

De rondvaartboot zou in zeven seconden zijn gezonken, aldus politiewoordvoerder kolonel Adrian Pal tijdens een persconferentie. Zeven mensen konden levend uit het water worden gehaald. Een van de overlevenden is nog in het ziekenhuis en wordt behandeld voor gebroken ribben, de andere zes overlevenden zijn weer uit het ziekenhuis. Voor zeven mensen kwam de hulp te laat. Officieel worden de overige opvarenden nog vermist. Het zal nog dagen duren voor het wrak kan worden geborgen. Aan boord waren 33 Zuid-Koreaanse toeristen en twee bemanningsleden.

Hulp uit Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft ,,alle diplomatieke middelen” ingezet om te helpen bij de ramp. Volgens Zuid-Koreaanse media zouden duikers van de marine en de kustwacht naar Boedapest worden gestuurd om te assisteren bij het zoeken naar slachtoffers. President Moon bood de nabestaanden van de slachtoffers zijn diepste medeleven aan.