Volledig scherm
Vluchtelingen kunnen niet voorbij de grens tussen Servie en Hongarije. © anp

Hongarije heeft nu ook tweede grenshek

Hongarije heeft de bouw afgerond van een tweede hek aan de grens met Servië. ,,Het is 155 kilometer lang en drie meter hoog'', zei premier Victor Orbán vandaag op de Servische radio.

Hongarije bouwde al eerder een grenshek om migranten buiten de deur te houden. Het nieuwe, uitgebreidere hek aan de zuidgrens is uitgerust met warmtesensoren, camera's, luidsprekers en het geeft alles dat het aanraakt een milde elektrische schok. 

De luidsprekers aan het nieuwe hek adviseren potentiële overstekers zich te melden bij een van de twee doortochtpunten. Deze punten laten maximaal tien asielzoekers per dag binnen. 

Nieuw hek 'veel geruststellender'

De Hongaars-Servische grens was een belangrijk oversteekpunt naar de Europese Unie op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015. Bij de start van de bouw zei de extreemrechtse burgemeester van het grensdorpje Asotthalom, Laszlo Toroczkai, dat het oorspronkelijke hek een snelle oplossing was van de regering, maar makkelijk te omzeilen. Het nieuwe hek is 'serieuzer' en veel 'geruststellender'. 

Premier Orbán riep de Europese Unie ook op minder kritisch te zijn op Turkije, omdat samenwerking met dat land hard nodig is om de toestroom van migranten af te remmen. ,,Turkije is lid van de NAVO en daarmee onze bondgenoot'', zei de premier. ,,We moeten het Turkse volk en hun president behandelen met het respect waar ze recht op hebben.''