Volledig scherm
Somalische vrouwen in het vluchtelingenkamp Dadaab. © epa

Hongersnood door extreme droogte in Hoorn van Afrika

Ruim 10 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen door de grootste droogte in 60 jaar. De situatie heeft op sommige plaatsen landinwaarts geleid tot een hongersnood, waarschuwt de Verenigde Naties (VN) vandaag in Genève.

Volgens een woordvoerder van de VN hebben 9 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Djibouti, Ethiopië, Kenia, Somalië en Uganda behoren tot de getroffen landen. Deze landen kampen met een slecht regenseizoen en fors duurder voedsel.

In delen van Kenia zijn de graanprijzen 80 procent hoger dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar. In Ethiopië zijn de consumentenprijzen 41 procent omhooggeschoten. Gevolg is dat de ondervoeding toeneemt, stelden de VN. In de zwaarst getroffen gebieden is 30 procent van de bevolking ondervoed. In Kenia zijn 11 districten waar inmiddels meer dan 15 procent van de bewoners ondervoed is.

De VN vragen donorlanden meer geld te storten. Daardoor kan meer hulp worden verleend. Het loopt echter niet storm met de donaties. Wat betreft de hulp aan Djibouti is tot dusver slechts 30 procent van het benodigde geld binnengekomen. Voor Somalië en Kenia is dat de helft. 'Als we de problemen niet snel oplossen, kan het veel erger worden', zei een woordvoerster van de Verenigde Naties.

Het gebrek aan voedsel heeft eraan bijgedragen dat vele mensen in Somalië het door oorlog getroffen land verlaten en naar Kenia vluchten. De hulporganisatie Save the Children meldt dat er iedere dag 1300 mensen aankomen in het overvolle vluchtelingenkamp Dadaab, waarvan 800 kinderen.