Hongkong gooit vliegveld weer dicht: geen uitgaande vluchten

UpdateDe luchthaven van Hongkong is vandaag voor de tweede dag op rij halverwege de dag gesloten voor uitgaand vliegverkeer. Er worden geen nieuwe check-ins gedaan. Er zijn opnieuw zoveel demonstranten naar het vliegveld gekomen, dat verder werken niet meer lukt. Eerder vandaag probeerden de luchthavenautoriteiten het reguliere vluchtschema weer op te pakken. Maar daar komt men na een voorzichtig begin nu toch op terug. 

Hongkong heeft een van de drukste luchthavens ter wereld. Vandaag waren als gevolg van de chaos de dag ervoor nog circa driehonderd vluchten geschrapt. Wel werd de luchthaven vanochtend weer geopend in de hoop dat demonstranten zouden wegblijven en het vluchtschema kon worden hervat. Reizigers moesten sowieso rekening houden met vertragingen en geschrapte vluchten. 

De vlucht van Cathay Pacific vanaf Schiphol, die gepland stond voor 13.00 uur, was al geannuleerd. Wel was er alweer een vliegtuig van KLM vanuit Hongkong onderweg naar Nederland. Vanmiddag vertrekt er rond 17.00 uur nog een KLM-vlucht vanaf Schiphol naar Hongkong. De maatschappij laat weten dat reizigers er vooralsnog vanuit kunnen gaan dat die vlucht volgens schema doorgaat. KLM staat in nauw contact met de luchtverkeersleiding in Hongkong. Mocht de situatie veranderen dan zal KLM dit zo snel mogelijk doorgeven. Op het moment dat de situatie in de stad tijdens de vlucht wijzigt, zal KLM naar verwachting uitwijken naar een andere luchthaven. De maatschappij stelt dat het daar pas mededelingen over naar buiten brengt op het moment als er sprake van is.

Duizenden demonstranten

Hoewel nu eerst het vertrek vanaf Hongkong wordt gestopt - dat gebeurde gisteren ook als eerst - is onduidelijk hoe de rest van de dag gaat verlopen. Gisteren werd vlak na het stoppen van de vertrekkende vluchten van Hongkong uiteindelijk het gehele verkeer gecanceld. 

Dat besloten de luchthavenautoriteiten nadat 5000 demonstranten de luchthavengebouwen waren ingegaan. Enkele tientallen van hen hebben vannacht overnacht bij het vliegveld. Later melden zich alweer vele duizenden demonstranten zich op het vliegveld.

De autoriteiten in Hongkong laten minder treinen vanaf het centrum naar de luchthaven rijden. In plaats van elke tien minuten rijdt er nu elke vijftien minuten een trein. Het wordt voor demonstranten zo iets lastiger naar het vliegveld te komen. Ook zouden iets minder treinen nodig zijn omdat er vluchten waren gecanceld.

Omstreden uitleveringsverdrag

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken. Inmiddels richt het zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China, dat als buitenland wordt gezien. Ook het vertrouwen in de eigen autoriteiten is verdwenen. De demonstranten eisen nu onder meer het ontslag van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. 

Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur. Demonstranten vinden dat China, een land met strenge censuur en een slechte naam op het gebied van mensenrechten, te veel invloed probeert uit te oefenen op het vrij liberale Hongkong.

Leider Carrie Lam van Hongkong: ik ben zeer bezorgd
De steeds gewelddadiger protesten baren leider Carrie Lam van Hongkong grote zorgen. ,,Geweld drukt Hongkong een richting in waar geen terugkeer meer mogelijk is en die de samenleving in een zeer zorgwekkende en gevaarlijke situatie stort.” Dat zei ze vandaag op een persconferentie.

Afgelopen weekend trad de oproerpolitie hard op tegen demonstranten. Zij verdedigde het optreden van de politie door te zeggen dat er strenge richtlijnen zijn voor politiegeweld. Lam wilde niet ingaan op de vraag of zij de macht had om de omstreden uitleveringswet, waardoor de protesten begonnen, in te trekken.

Actievoerders op het vliegveld van Hongkong.
Volledig scherm
Actievoerders op het vliegveld van Hongkong. © Videostill
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.