Volledig scherm
Reizigers op het vliegveld van Hongkong. © AFP

Hongkong verbiedt verdere demonstraties op het vliegveld

Na twee dagen met demonstraties die het vliegverkeer lam legden, is op het vliegveld van Hongkong een demonstratieverbod ingesteld. Het doel van het verbod is ‘te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren.’

De luchthaven van Hongkong is vanaf vandaag weer in bedrijf. Het vliegveld moet honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Net als maandag moeten reizigers daarom nog wel rekening houden met vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade. Het was toen de tweede keer dat het vliegveld dicht ging binnen een week tijd. Op het vliegveld kwam het tot confrontaties tussen de demonstranten en de oproerpolitie.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken. Inmiddels richt men zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China, dat als een invloed uit het buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

De aandelenmarkt van Hongkong daalde naar een dieptepunt in zeven maanden tijd. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.

Bekijk ook deze video, waarin de spanningen in Hongkong worden uitgelegd: