Trump zou precies hebben geweten wat zich in de Oekraïne afspeelde.
Volledig scherm
Trump zou precies hebben geweten wat zich in de Oekraïne afspeelde. © Getty Images

Hoofdrolspeler in Oekraïne-affaire rond Trump: ‘Hij wist overal van’

Een van de hoofdrolspelers in de Oekraïne-affaire rond de Amerikaanse president Donald Trump stelt dat Trump wel degelijk op de hoogte was van wat ze daar uitspookten.

,,Hij liegt als hij zegt dat hij niet wist wat zijn advocaat Rudy Giuliani en ik in Oekraïne deden’’, laat Lev Parnas, een compagnon van Trumps advocaat Rudy Giuliani, in een interview aan nieuwszender MSNBC weten. Parnas gaf geen bewijzen voor zijn beschuldigingen aan het adres van Trump. Het Witte Huis heeft nog geen reactie gegeven. 

Vanwege de affaire zijn de Democraten een afzettingsproces tegen Trump begonnen.  De Democraten stellen dat Trump zijn ambt heeft misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten. De Democraten beschuldigen Trump ook van belemmering van het Congres. Het Huis van Afgevaardigden hebben gisteren de twee aanklachten tegen de president bij de Senaat afgeleverd. 

,,Het is treurig en tragisch voor ons land dat de daden van onze president om onze nationale veiligheid te ondermijnen, zijn eed te schenden en de veiligheid van onze verkiezingen in gevaar te brengen, ons hiertoe hebben gebracht”, zei voorzitter van het Huis Nancy Pelosi voor ze haar handtekening zette op de stukken. Het interview met Parnas werd dezelfde dag uitgezonden.

Schadelijke informatie

Parnas werkte met Giuliani samen om schadelijke informatie over Trumps Democratische rivaal Joe Biden boven water te halen. Hij werd vorig jaar in de VS aangehouden in verband met een zaak rond financiering van verkiezingscampagnes. Trump zei vervolgens dat hij niet wist wie Parnas was. Er zijn echter foto's van het drietal samen. 

Parnas kreeg naar eigen zeggen van Giuliani de opdracht om aan Oekraïne duidelijk te maken dat alle Amerikaanse hulp aan het land zou worden opgeschort als er geen onderzoek naar Biden zou komen. ,,President Trump wist precies wat er gaande was”, zegt hij in het eerste interview sinds zijn aanhouding.

Volgens hem werd ook vicepresident Mike Pence erbij betrokken. Zo zou een reis van Pence naar Oekraïne om de inauguratie van president Volodimir Zelenski bij te wonen zijn geannuleerd, om te laten zien dat het de Amerikanen menens was.

Het interview is uitgezonden op dezelfde dag dat de Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden naar de Senaat stapten om de twee impeachment-artikels tegen Trump te overhandigen.

Eerder deze week dook er ook al nieuw bewijs op: