Hoofdstad Eritrea weer door raketten uit Tigray getroffen
De Eritrese hoofdstad Asmara is dit weekend weer beschoten met raketten vanuit de Noord-Ethiopische regio Tigray, volgens Amerikaanse diplomaten in de stad. Het is de derde keer, sinds begin deze maand in Tigray de strijd losbarstte tussen federale troepen en strijders van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF). De luchthaven van Asmara en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest.
Delen per e-mail
Voor de eerste raketaanval heeft twee weken terug het TPLF de verantwoordelijkheid opgeëist, maar over de volgende twee aanvallen heeft het front zich niet uitgelaten. Volgens het TPLF helpt Eritrea de Ethiopische troepen. De autoriteiten in Eritrea hebben zoals gebruikelijk in het dictatoriaal geregeerde land niets laten weten. Het land is al sinds 1993 vrijwel van de buitenwereld afgesloten en geldt als ‘het Noord-Korea van Afrika’.
Zaterdag heeft de Ethiopische premier Abiy Ahmed gezegd dat de hoofdstad van Tigray is heroverd op de opstandelingen van het TPLF. Eritrea en het TPLF zijn bittere vijanden. Het Eritrese front was in Ethiopië als politieke partij 27 jaar aan de macht en raakte in de jaren 1998 - 2000 in een bloedige oorlog met Eritrea verwikkeld. Eritrea maakt aanspraken op grondgebied dat de Tigrayers niet willen afstaan. Premier Ahmed heeft beloofd die gebieden aan Eritrea over te dragen.
De oorlog tussen Ethiopië en Eritrea werd door Abiy Ahmed kort nadat hij de macht verwierf in 2018 officieel beëindigd. Hij kreeg er het jaar erop de Nobelprijs voor de Vrede voor. Het TPLF heeft in de hoofdstad Addis Abeba de macht verloren, maar het heeft de noordelijke regio, waar circa 6 procent van de ruim honderd miljoen Ethiopiërs woont, nog steeds als machtsbasis.
Massamoorden
De regering van Ethiopië meldde medio november dat ze een mensenrechtencommissie naar de noordelijke regio Tigray zou sturen na berichten over mogelijk honderden burgers die daar zijn vermoord. Premier Abiy Ahmed zei toen dat troepen die loyaal zijn aan het TPLF, de partij die Tigray bestuurt, verantwoordelijk zijn voor de moorden.
De huidige premier Abiy Ahmed behoort tot de grootste etnische bevolkingsgroep, de Oromo (bijna 35 procent van de bevolking van meer dan 100 miljoen inwoners). Sinds 1994 is Ethiopië een land dat tien deelstaten heeft die op etnische basis zijn gevormd, wat tot veel spanningen heeft geleid. Abiy Ahmed streeft naar ingrijpende hervormingen en raakte in conflict met de TPLF. In augustus kregen ze slaande ruzie over het al of niet houden van verkiezingen en op 4 november werd een basis van het federale leger in Mekelle aangevallen. Tot zaterdag woedde daarom strijd tussen het federale leger en de strijdkrachten van Tigray.
Tienduizenden mensen zouden zijn ontheemd of gevlucht en naar schatting meer dan duizend burgers en militairen zouden al zijn omgekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer migrantenkaravaan richting VS: 'Biden zal ons helpen’
Duizenden asielzoekers vormen in Honduras groepen om samen naar de Verenigde Staten te lopen. Ze hopen daar een beter leven te vinden als de Democraat Joe Biden president is. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Waarom Ethiopische Nobelprijswinnaar voor de Vrede een hele regio in brand kan zetten
Ethiopië meldt veroveringen in de opstandige noordelijke regio Tigray. De gevechten daar worden met argusogen gevolgd door de buurlanden Eritrea, Soedan en zelfs Egypte. Allemaal kunnen ze bij de strijd betrokken raken. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
VIDEO Ethiopische premier: hoofdstad opstandige regio ingenomen; Bevrijdingsfront blijft strijden
Ethiopische strijdkrachten hebben zaterdag Mekelle, de hoofdstad van de opstandige noordelijke regio Tigray, ingenomen. Dat meldt de Ethiopische premier Abiy Ahmed op Twitter. Hij zegt daarin dat de militaire operatie beëindigd is en nu "de humanitaire hulp en de herbouw van de regio aandacht zullen krijgen".
-
Raketten uit opstandige regio Ethiopië afgevuurd op hoofdstad van buurland Eritrea
Raketten uit de noordelijke regio Tigray in Ethiopië zijn zaterdag ingeslagen in de hoofdstad van het naburige Eritrea. Dat meldt de Ethiopische regering. Daarmee lijkt het interne conflict in het uiterste noorden van Ethiopië zich uit te breiden over de staatsgrenzen. -
VIDEO Eerste federale executie van vrouw in VS in 70 jaar gaat op allerlaatste moment niet door
Een Amerikaanse rechter heeft op de valreep opnieuw een stokje gestoken voor de executie van moordenares Lisa Montgomery. Zij zou als eerste vrouw in bijna 70 jaar ter dood worden gebracht door de federale autoriteiten. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.