Hoofdstad Kroatië getroffen door aardbeving

videoKroatië is vanochtend getroffen door een flinke aardbeving met een kracht van 5,3. In het centrum van Zagreb is veel schade aangericht. Een 15-jarige jonge raakte zwaargewond. Voor zover bekend zijn er geen mensen omgekomen. 

De jongen werd gevonden onder het puin van een ingestort gebouw. Aanvankelijk werd gemeld dat hij om het leven was gekomen, maar volgens berichten zou de tiener in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Er is nog een minderjarige zwaargewond geraakt, volgens hulpdiensten. Het epicentrum van de beving lag ten noorden van Zagreb op een diepte van 10 kilometer. 

Meerdere historische gebouwen zijn beschadigd en auto's verpulverd, veel mensen moesten hun huis verlaten en renden in paniek de straat op. De iconische kathedraal van Zagreb raakte ook zwaar beschadigd. Een van de twee torens is gedeeltelijk ingestort. Na een aardbeving in 1880 was de kathedraal al een keer herbouwd. Het parlementsgebouw in de hoofdstad liep eveneens forse schade op. Het was volgens de premier de zwaarste aardbeving in Zagreb in 140 jaar.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft Zagreb een gedeeltelijke lockdown ingesteld. Inwoners moeten om die reden parken en pleinen vermijden maar konden niet anders dan naar buiten en dromden vervolgens met elkaar samen. ,,Probeer afstand te houden”, aldus minister Davor Bozinovic van Binnenlandse Zaken, en voegde eraan toe dat de stad nu getroffen is door ‘twee crises’.

Volledig scherm
© EPA
  1. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

    Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

    In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.