Hoogste diplomaat van Eritrea moet Nederland verlaten
De hoogste Eritrese diplomaat in Nederland moet zijn biezen pakken. Het kabinet heeft Tekeste Ghebremedhin Zemuy tot persona non grata verklaard. Dat is in de diplomatie een bijzonder zware maatregel. De laatste keer dat ons land een diplomaat tot ongewenst verklaarde, was in 2012. Toen moest de Syrische ambassadeur vertrekken.
Delen per e-mail
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken noemt het wegsturen van de Eritrese zaakgelastigde ‘een krachtig diplomatiek signaal’ aan de Eritrese autoriteiten, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Tekeste Ghebremedhin Zemuy kreeg gisteren te horen dat hij moet vertrekken, hij moet Nederland voor het eind van de maand hebben verlaten.
Het besluit van de minister volgt op Kamervragen van coalitiepartijen D66 en VVD. Die wilden dat de minister het Eritrese ambassadekantoor in Den Haag zou sluiten, omdat de medewerkers Eritreeërs dwingen tot het betalen van een speciale belasting. Het radioprogramma Argos citeerde eind december vorig jaar uit een heimelijk opgenomen gesprek met het hoofd van het ambassadekantoor. Daarin wordt een Eritrese asielzoeker gedwongen de diasporabelasting te betalen en spijt te betuigen omdat hij is gevlucht uit het Afrikaanse land. Anders krijgt hij het voor hem noodzakelijke overheidsdocument niet.
Opdoeken
Na de uitzending werd de Eritrese ambassadeur ontboden op het ministerie. Eritrea heeft geen eigen ambassade in ons land; die zit in België. De ambassadeur is ook geaccrediteerd voor Nederland. Uit dat gesprek bleek dat de ambassadeur ‘de grote Nederlandse politieke en maatschappelijke weerstand tegen de wijze waarop de diasporabelasting wordt geïnd’ niet begreep. Hij gaf aan daar niet mee te zullen stoppen. Daarop werd besloten de hoogste diplomaat in Nederland naar huis te sturen.
Hoewel een ruime Kamermeerderheid Zijlstra opdroeg het hele Eritrese ambassadekantoor op te doeken, doet hij dat niet. Nederland heeft nog nooit een ambassade of ambassadekantoor gesloten. Volgens de minister zijn er ‘momenteel geen door een rechter vastgestelde bewijzen’ dat het Eritrese kantoor zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Ook stelt Zijlstra dat sluiting de betrekkingen met Eritrea te veel zou schaden. Bovendien, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, zou de Eritrese gemeenschap in Nederland daar te veel hinder van ondervinden.
'Eerste stap'
Zijlstra roept Eritreeërs die de zogeheten diasporabelasting moeten betalen op om aangifte te doen. In Nederland wonen naar schatting ongeveer 20.000 Eritreeërs.
VVD en D66 noemen het wegsturen van Ghebremedhin Zemuy een goede eerste stap. ,,We tolereren de lange arm van Eritrea in ons land niet”, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani. ,,Eritreeërs vluchtten vaak voor de onderdrukking alleen om hier in Nederland opnieuw met het regime in aanraking te komen. Dat is onacceptabel”, stelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. ,,Als de afpersingspraktijken niet stoppen, moeten verdergaande stappen op tafel blijven liggen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker, armsten nog armer
Het coronavirus heeft de ongelijkheid in de wereld flink vergroot. De vermogens van de duizend rijkste mensen zijn afgelopen jaar gegroeid. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is voor het eerst in jaren gegroeid. -
Yuriy (15) werd in coma geslagen door groep, bekend Frankrijk reageert: ‘Word beter Yuriy’
De 15-jarige Yuriy Kruchenyk raakte zwaargewond en in coma toen hij in elkaar werd geslagen door een groep jongeren in Parijs. Vandaag bevestigde de familie van de jongen dat hun Yuriy het slachtoffer is, dat is te zien op de verschrikkelijke beelden die op sociale media rondgaan. Bekend Frankrijk spreekt zijn afschuw uit over het zinloze geweld en steekt de jongen en zijn familie een hart onder de riem. -
Italië blokkeert TikTok na dood 10-jarig meisje
De Italiaanse Autoriteit voor de Privacy heeft vanavond besloten het populaire sociale media-platform TikTok te blokkeren. Directe aanleiding is de tragische dood van een 10-jarig meisje in de Siciliaanse stad Palermo na haar deelname aan de ‘blackout challenge’ op het platform. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen.
-
FBI vindt meer dan 30 vermiste kinderen terug in Los Angeles
De FBI heeft meer dan dertig vermiste kinderen, van wie er acht seksueel werden uitgebuit, teruggevonden in Los Angeles. De Amerikaanse federale opsporingsdienst kreeg bij de Operatie Verdwenen Engelen (Operation Lost Angels), die op 11 januari begon, hulp van diverse politiediensten in Los Angeles en omgeving en tientallen lokale wethandhavingsinstanties, maakte de FBI bekend. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Aanklacht tegen Trump officieel aan Senaat overhandigd, impeachment kan van start
Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een document met de aanklacht tegen oud-president Donald Trump persoonlijk aan de Senaat overhandigd. Daarmee gaat het tweede impeachment-proces tegen Trump formeel van start. Het proces tegen Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, begint pas in de week van 8 februari zodat diens verdediging zich voldoende kan voorbereiden.