Mary Agyeiwaa Agyapong.
Volledig scherm
Mary Agyeiwaa Agyapong. © Facebook

Hoogzwangere verpleegster Mary (28) sterft aan coronavirus, baby gered

Een hoogzwangere verpleegster uit Engeland is afgelopen weekend in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het lukte de artsen om haar baby via een keizersnede op tijd te redden. De directeur van het ziekenhuis waar de 28-jarige Mary voor werkte spreekt van een medisch wonder. ,,Een lichtbaken in deze zeer donkere tijd.“ De aankondiging van het overlijden komt te midden van een voortdurende ruzie over het gebrek aan beschermende uitrusting voor gezondheidswerkers in het Verenigd Koninkrijk.

De 28-jarige Mary Agyeiwaa Agyapong, die als verpleegster op een algemene afdeling van het Luton and Dunstable University Hospital in het noorden van Londen werkte, werd begin vorige week plotseling ernstig ziek. Het begon met een kleine verkoudheid, maar veranderde in zware ademhalingsproblemen. Het virus sloeg na een paar dagen over op haar hart waarna haar toestand nog sneller verslechterde. De vrouw moest met spoed geopereerd worden zodat tenminste de baby nog gered kon worden.

Het kind werd gezond geboren en de artsen dachten dat Mary weer tekenen van verbetering vertoonde. Tot haar toestand zondag weer verslechterde en ze de strijd tegen het virus moest opgeven. Het is niet duidelijk of het baby‘tje ook positief is getest op het virus. Dat wordt nog onderzocht.

Groot verdriet

Ziekenhuisdirecteur David Carter is met stomheid geslagen. ,,Het is met groot verdriet dat ik de dood van een van onze verpleegsters kan bevestigen”, zei hij in een verklaring aan Channel 4. ,,Mary werkte hier vijf jaar en was een zeer gewaardeerd en geliefd lid van ons team, een fantastische verpleegster en een goed voorbeeld van waar we voor staan.”

Twee boezemvrienden van de verpleegster, Rhoda Asiedu en Gloria Gyan, hebben een geldinzamelingsactie op touw gezet voor haar echtgenoot en pasgeboren kindje. Inmiddels is er meer dan vijfduizend pond (5740 euro) opgehaald. ,,Mary was een zegen voor iedereen die haar tegenkwam”, schrijven de vrienden. ,,Haar liefde, zorgzaamheid en oprechtheid zijn onvervangbaar. Je zult voor altijd in ons hart zijn. Je herinneringen zijn bij ons en we zullen ze voor altijd koesteren totdat we elkaar weer ontmoeten.“

In baarmoeder besmet

Uit onderzoek van Chinese wetenschappers blijkt dat baby's in de baarmoeder wel degelijk besmet kunnen worden met het coronavirus. Vier pasgeborenen in de Chinese stad Wuhan vertoonden lichte symptomen van het virus, maar hoefden niet aan de beademing. Drie van de moeders vertoonden voor de geboorte al symptomen van het longvirus.

De kinderen werden allemaal met een keizersnede geboren. Drie baby’s werden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Zij kregen ook geen borstvoeding. De kans dat ze het virus direct na de geboorte van hun moeder hebben gekregen is daardoor minimaal, volgens de onderzoekers. ,,De uitkomsten van dit onderzoek lijken erop te wijzen dat het virus in de baarmoeder is overgegaan van moeder naar baby.”

Lockdown in VK

De Britse regering krijgt steeds meer vragen om duidelijkheid te verschaffen over de exitstrategie ten aanzien van de lockdown. De heroverweging wordt waarschijnlijk morgen gemaakt. Deskundigen verwachten dat de corona-uitbraak deze week zijn piek bereikt in Groot-Brittannië.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei niet te verwachten dat er op korte termijn iets verandert in de lockdown De maatregelen blijven van kracht totdat vaststaat dat ze met een gerust hart kunnen worden versoepeld. Raab vervangt premier Boris Johnson totdat deze is hersteld van zijn coronabesmetting.

In het Verenigd Koninkrijk steeg het dodental door besmetting met het coronavirus afgelopen maandag met 717 tot 11.329. De slachtoffers lagen allen in een ziekenhuis. Het aantal Britten dat de gevreesde infectieziekte heeft opgelopen nam die dag met ruim 4300 toe, bijna duizend minder dan de twee voorgaande dagen. Het totaal aantal geregistreerde patiënten kwam daarmee op meer dan 88.500.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.