Volledig scherm
© epa

Hoop op overlevenden van scheepsramp China neemt af

UpdateTerwijl de avond valt boven de Jangtse, de langste rivier van Azië, doen reddingswerkers verwoede pogingen om nog overlevenden te bevrijden uit het schip dat maandagavond (plaatselijke tijd) kapseisde op de Chinese rivier. President Xi Jinping en premier Li Keqiang, die de operatie ter plaatse leidt, hebben hun mensen gevraagd 'een ultieme inspanning' te leveren om levens te redden. Het ziet er echter naar uit dat maar weinig van de 458 opvarenden het ongeluk kunnen navertellen.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters

Slechts een handvol opvarenden van de Oosterse Ster is tot nog toe gered. Wel is vanuit het schip, dat ondersteboven in het water ligt, geklop gehoord. Dat meldden de autoriteiten echter al kort nadat het reddingswerk was begonnen. Sindsdien is amper vooruitgang gemeld. Berichten over het aantal overlevenden variëren van vijftien tot ongeveer dertig mensen. Het ziet ernaar uit dat China zijn ergste scheepsramp in ongeveer 70 jaar beleeft.

Aan boord waren mensen van alle leeftijden, maar vooral Chinese toeristen tussen de vijftig en tachtig jaar. Ze waren mee met een georganiseerde reis. De weinige overlevenden vertelden dat het schip in een zware storm in een mum van tijd ten onder ging. Over eventuele mankementen aan het schip is nog niets bekend. Wel is de kapitein, die het heeft overleefd, door de politie meegenomen voor verhoor, samen met de hoofdmachinist.

Uit de eerste onderzoeksresultaten bleek dat het schip op papier in elk geval genoeg zwemvesten aan boord had en niet te veel mensen vervoerde. Volgens de kapitein werd de Oosterse Ster getroffen door een tornado en voltrok het drama zich binnen één a twee minuten.

Boos
Tientallen familieleden van opvarenden verzamelden zich bij het reisbureau in Sjanghai waar hun geliefden de cruise over de Jangtse hadden geboekt. Ze waren geëmotioneerd, maar ook boos over het aanvankelijke gebrek aan informatie. ,,Ik moest het horen via het tv-nieuws, toen ben ik direct hier naartoe gekomen'', vertelde een 35-jarige man wiens ouders aan boord waren. ,,De hele weg hiernaartoe heb ik gehuild en vervolgens stond ik hier voor een gesloten deur.'' Later ging de deur van het kantoor alsnog open. Families volgen er gespannen de ontwikkelingen.

Volledig scherm
© EPA