Volledig scherm
David en Louise Turpin. © REUTERS

Horrorkoppel VS schuldig aan mishandeling twaalf kinderen

David en Louise Turpin, die vorig jaar gearresteerd werden nadat aan het licht kwam dat ze twaalf van hun dertien kinderen jarenlang mishandelden en uithongerden, hebben vrijdag schuldig gepleit aan foltering en misbruik. Het duo gaat voor minstens 25 jaar de cel in.

De Turpins werden gearresteerd in januari 2018 nadat hun zeventienjarige dochter ontsnapte uit hun woning en de hulpdiensten belde in de stad Perris, op zo’n 100 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles. De kinderen, tussen 2 en 29 jaar oud, waren erg ondervoed en hadden zich al maanden niet meer mogen wassen. Ze vertelden tegen de autoriteiten dat ze geslagen en uitgehongerd werden en werden opgesloten in kooien.

Tijdens hun proces in Riverside pleitten David en Louise Turpin beiden schuldig aan veertien aanklachten voor wreedheid jegens twaalf van hun dertien kinderen, en voor opsluiting. Enkel hun tweejarige peuter zou de ellende bespaard gebleven zijn.

Louise Turpin huilde tijdens de hoorzitting. Haar man gedroeg zich erg stoïcijns. Ze riskeren een levenslange celstraf. ,,De beklaagden verwoestten levens, dus ik denk dat het eerlijk en fair is dat de straf wordt gelijkgesteld aan moord’’, zegt Mike Hestrin, de openbare aanklager van Riverside.

Volledig scherm
Louise Turpin tijdens haar proces op 22 februari 2019. © AP

Onopvallend

De Turpins leidden een solitair, onopvallend bestaan, tot hun tiener uit het raam sprong om hulp te zoeken. David Turpin (57) werkte als ingenieur. Louise Turpin (50) stond geregistreerd als huisvrouw na een faillissementsaanvraag uit 2011.

De agenten die reageerden op de noodoproep van de tienerdochter, troffen een waar horrorhuis aan. Twee meisjes waren net inderhaast losgemaakt van hun bed, maar een 22-jarige jongen was nog steed geboeid. De jongen vertelde de politie dat hij samen met andere kinderen verdacht werd van het stelen van eten.

Volledig scherm
David Turpin tijdens zijn proces op 22 februari 2019. © AP

Ondervoed

Hoewel de ouders hadden aangegeven dat ze hun kinderen thuis onderwezen, blijkt dat het oudste kind slechts tot het derde leerjaar naar school was geweest. Sommige kinderen waren erg ondervoed, kampten met groeistoornissen en spierverlies. Van een elfjarig meisje waren de armen niet dikker dan die van een baby. De kinderen hadden amper speelgoed en mochten weinig meer doen dan een dagboek bijhouden, zeggen de autoriteiten. Ze mochten zelden naar buiten, maar gingen wel op tripjes met het gezin naar Disneyland en Las Vegas. Het merendeel van hun tijd zaten ze opgesloten in hun kamer, die ze enkel mochten verlaten om te eten of het toilet te gebruiken.

Alle kinderen werden na de ontdekking onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis en hebben nog niet in het openbaar gesproken. De oudere kinderen wonen momenteel allemaal onder hetzelfde dak, gaan naar school en sterken aan. Ze leiden levens die vergelijkbaar zijn met hun leeftijdsgenoten, zegt Jack Osborn, een advocaat die zeven kinderen vertegenwoordigt. Ze zijn gesteld op hun privacy, deelt hij mee.

,,Ik ben erg aangegrepen door hun optimisme, door hun hoop voor de toekomst’’, aldus Hestrin. ,,Ze hebben levenslust en een grote glimlach en ik ben optimistisch over hen. Ik denk dat ze zich ook zo voelen over hun toekomst.’’

Volledig scherm
Het gezin Turpin tijdens een bezoek aan Disneyland. © RV
  1. GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloeding en twee zware operaties

    GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloe­ding en twee zware operaties

    Ze was de drakenmoeder in de immens populaire televisieserie Game of Thrones en al haar dromen leken uit te komen. Totdat Emilia Clarke op 24-jarige leeftijd in elkaar zakte in de kleedkamer van een fitnesszaal. Ze had een hersenbloeding. De Britse actrice vertelt voor het eerst over de hersenoperaties die ze onderging, hoe ze zich terug knokte, verder ging als Daenerys Targaryen en sinds vandaag een stichting is begonnen om jongeren te helpen revalideren na een hersenaandoening.